U trendu

Zdrava i sjajna koža (1)

Svakodnevna nega kože je neophodna ukoliko se želi da ovaj višestruko važan (i najveći) telesni organ funkcioniše kako treba. Estetska komponenta nije bez značaja, ali nije ni podjednako važna koliko i zdravlje kože, njeno pravilno disanje i očuvanost u skladu sa godinama. U borbi sa degenerativnim procesima i spoljašnjom erozijom brojne kozmetičke linije nude raznovrsne „volšebne“ kreme. No, pre nego što odlučite da potrošite znatnu sumu novca na kozmetičke proizvode, pokušajte sa nekim jednostavnim a efikasnim metodama brige o koži.
Često se setimo svoje kože pred dolazak leta, kada njena otkrivenost skrene pažnju na probleme poput suvoće ili bora. To je pogrešan način „brige o koži“, jer ona zaslužuje dnevnu pažnju tokom cele godine. Ipak, ako ste načinili ovaj propust i sa početkom toplih dana shvatili kako vam koža nije u reprezentativnom stanju, još uvek nije kasno za neke naknadne ispravke.
Ključna strategija u održavanju stanja kože jeste – pravilna ishrana. Za onaj letnji zdravi sjaj kože treba unositi dovoljne količine vitamina A i C. To znači da valja povećati dnevne doze voća i time pomoći organizmu da stvori dovoljne količine kolagena. Pokušajte sa dve voćne užine dnevno: umiksajte grejpfrut, pomorandže i trešnje. Ova metoda je prijatna i višestruko korisna (lakša hrana će svakako prijati i vašoj težini).
Spoljašnji uslovi mogu znatno oštetiti kožu. Nedovoljna vlažnost prostora u kojem provodite veći deo dana često isposti kožu i načini je suvom i krtom. Da biste to izbegli, možete instalirati osveživač vazduha, spravicu koja će ujedno učiniti vaš boravak u prostoriji (dnevnoj sobi ili kancelariji) ugodnijim.
Tretman kože vodom prilikom tuširanja je važna stavka u njenom održavanju. Iako razne teorije preporučuju šok-terapije po principu naizmeničnog tuširanja hladnom i toplom vodom, učestala primena tog principa neće povoljno uticati na kožu – naprotiv. Dermatolozi preporučuju desetominutno tuširanje toplom (ne vrelom) vodom i nanošenje losiona na poluvlažnu kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.