U trendu

1 čudotvoran sastojak iz voća i povrća snižava holesterol, dobar je za srce i creva

Prema psihoterapeutu Sergeju Obložku, nema ništa loše u tome da posegnemo ka hrani ili piću kada smo pod stresom. Ali, naglašava stručnjak, to treba učiniti ispravno, tako što ćemo odabrati pravi izvor pozitivnih emocija.

„Kada osoba ima napad panike, ima potrebu da jede. Jednostavna strategija za osobe s prekomernom telesnom težinom je utešiti se pravom hranom. Na primer, možete piti pektinski kompot, koji ima negativan nutritivni učinak“, kaže Obložko.

Naučnici već dugo obraćaju pažnju na korisna svojstva pektina, koji telo gotovo da ne apsorbuje, ali potiskuje želju za hranom, snižava nivo holesterola i pozitivno deluje na srce i creva.

Hrana koja sadrži najviše pektina je repa, šargarepa, patlidžan, bundeva, jabuke, kruške, trešnja, šljiva, crna i crvena ribizla, brusnica.

„Pektinski kompot“ je napitak pripremljen od bilo koje pomenute namirnice – bilo od povrća, voća ili bobičastog voća. Takođe, pektin se može kupiti u obliku praha a koristi se tako što se otopi 2-3 grama u 100 mililitara vruće vode.

Poželjna dnevna doza pektina je od 15 do 35 grama. Treba ga koristiti s oprezom kod bolesti gastrointestinalnog trakta, alergija, a takođe i u kombinaciji s određenim lekovima. Pre uzimanja poželjno je konsultovati se s lekarom – posebno ako odlučite da pijete sok od cvekle ili neko drugo piće s povišenom kiselinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar