U trendu

10 najvećih rizika za šlog

Zagađenje vazduha obično nije bilo povezivano sa moždanim udarom, ali novo istraživanje pokazuje da je zagađenje vazduha sve veći faktor rizika i za moždani udar.

U saopštenju istraživača navodi se da je zagađenje vazduha uticalo na trećinu slučajeva moždanog udara u 2013. godini, i to u celom svetu.

Pošto je studija iz Velike Britanije, navodi se da je u toj zemlji zagađenje mnogo manje bitan faktor za moždani udar nego u nekim drugim zemljama.

Moždani udar je četvrti najčešći uzrok smrti u Velikoj Britaniji, dok je u svetu drugi po redu. Svake godine u svetu 15 miliona ljudi doživi moždani udar. Najnovija analiza faktora rizika za moždani udar u svetu za period 1990–2013. godina ustanovila je 10 vodećih rizika za moždani udar, a to su:

1. visok krvni pritisak

2. premalo voća u ishrani

3. visok indeks telesne mase (BMI)

4. previše soli u ishrani

5. pušenje cigareta (duvanski dim)

6. premalo povrća u ishrani

7. zagađenje vazduha

8. zagađenje vazduha u domaćinstvu od čvrstih goriva

9. premalo ugljenih hidrata u ishrani

10. visok nivo šećera u krvi

Primećeno je da je visok rizik za moždani udar od zagađenja vazduha, naročito u zemaljama u razvoju. Cigarete, loša ishrana i mala fizička aktivnost ostaju među glavnim faktorima za moždani udar. Kontrolom ovih rizika može se sprečiti oko tri četvrtine moždanih udara širom sveta, navodi se u saopštenju.

Istraživanje navodi razliku u faktorima rizika u zemaljama i regionima, kao i uzrastima. Na primer, zagađenje vazduha u domaćinstvu od čvrstih goriva prisutnije je u centralnoj, istočnoj i zapadnoj podsaharskoj Africi i južnoj Aziji u odnosu na zapadnu Evropu i severnu Ameriku.

U Velikoj Britaniji, 70% rizika od moždanog udara zavisi od pojedinaca (cigarete, ishrana, fizička aktivnost), što je do sada u više istraživanja i dokazano.

Prema istraživanju, 5 glavnih faktora rizika u Velikoj Britaniji:

  • visok krvni pritisak (47,7%)
  • visok nivo indeksa telesne mase, BMI (27,1%)
  • premalo voća u ishrani (25,1%)
  • cigarete (14,7%)
  • kombinacija navedenih rizika

Na kraju se navodi da je 90% rizika za moždani udar kombinacija navedenih rizika. Savetuje se promovisanje zdrave ishrane i veća fizička aktivnost radi drastičnog smanjenja rizika za moždani udar, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Ovi rezultati obradili su faktore koji utiču na pojavu moždanog udara, ali činjenice govore da svi navedeni faktori utiču na krvne sudove, pa samim tim povećavaju rizik i od srčanog udara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar