U trendu

10 simptoma koji uvek znače da odmah morate posetiti lekara

Niko ne želi biti osoba koja ima lekara na brzom biranju, ali ponekad je važno što pre potražiti pomoć.

I lekar će vam sigurno savetovati da je bolje reagovati na vreme nego kasnije žaliti, a posebno se to odnosi na simptome koje donosimo u nastavku, a iako se nekad mogu činiti beznačajnima, mogu zapravo biti jako opasni.

1. Imate visoku temperaturu

Stalno visoka temperatura može biti posledica puno faktora, navodi dr. Aješa Čema, iz Baltimora i dodaje da je važno posetiti lekara kako bi se isključili opasni ishodi, kao ozbiljna bakterijska infekcija ili upala pluća.

2. Nagla bol koja se javlja u oku

Ovakva bol može biti simptom konjuktivitisa, koji je zarazan i zahteva lečenje, ali može se raditi o ozbiljnijoj komplikacija od infekcije.

3. Zamućen vid

“Gubitak vida kod osoba koje imaju neka zdravstvena stanja, poput dijabetesa, hipertenzije ili visokog holesterola su rezultat pogoršanja stanja.“ dodaje prof. JP Maszczak . Ali ako ste inače zdravi, možda je samo znak propadanja vida ili razvoja neke ozbiljnije bolesti poput dijabetesa ili multiple skleroze.

4. Jak bol u ramenima

Ovo može biti simptom infarkta i treba ga shvatiti ozbiljno, posebno ako je bol jaka i ako se širi.

5. Bol u grlu koji se širi na pluća

Naravno da ste odmah pretpostavili da se radi o upali grla, ali ako je bol krenula iz područja oko grudi i nastavila prema grlu, može biti simptom problema sa srcem.

6. Disanje se ubrzava bez jasnog razloga

Ovo je veliko upozorenje, a iako se može raditi o simptomu astme, može biti i uzrokovano ugruškom u plućima ili problemima sa srcem.

7. Znojite se bez razloga

Može to biti i znak temperature, ali ako ona nije povišena, onda je vreme da se javite lekaru jer može to biti simptom infarkta, plućne embolije ili aritmije.

8. Ukočen vrat i glavobolja

Ukočen vrat bez glavobolje obično otkriva grč u mišiću, ali ako se uz ovaj simptom javila i glavobolja uz osetljivost na svetlo, može se raditi o infekciji u mozgu.

9. Opekotine

„Vrlo je teško odmah procijeniti ozbiljnost opekotine, može izgledati skroz benigno, a zapravo biti vrlo ozbiljna opekotina“, dodaje doktor. Na vama je da odmah nazovete lekara koji će proceniti ozbiljnost povrede.

10. Pritisak u grudima

Ovo može biti simptom infarkta, plućne embolije, aritmije ili upale pluća te aritmije. Čak i ako vam je krvni pritisak uredan, trebalo bi reagovati na ovaj simptom, piše Ordinacija.večernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar