U trendu

3 simptoma otkrivaju da li imate začepljene arterije

Mnogi imaju prepreke u arterijama već u dvadesetim godinama, a da toga nisu ni svesni, sve dok ne bude prekasno. Od kritične je važnosti da prepoznate indikatore i budete oprezni kako biste što pre posetili lekara.

Ovo je lista najčešćih znakova začepljenih arterija. Ispitajte faktore rizika i promenite svoju dnevnu rutinu radi vašeg zdravlja.

1. Neprijatnost u listovima, butinama ili kukovima

Začepljene arterije mogu izazvati nelagodu u nogama tokom aktivnosti poput hodanja. Ovo ukazuje na to da vaši udovi ne dobijaju dovoljno krvi. Nelagodnost u mišićima ili grčevi u nogama mogući su znakovi. Položaj ugruška ili začepljene arterije određuje lokaciju bola.

2. Bol u grudima

Smanjeni dotok krvi u srce izaziva nelagodu u grudima. Stezanje, utrnulost, težina, pritisak ili osećaj peckanja neki su od simptoma. Pošto je to izazvano fizičkim ili emocionalnim naporom, ljudi obično ne primećuju ove simptome.

3. Privremeni gubitak vida sa jedne strane

Naše oči i mozak opskrbljuju karotidne arterije. Ako se ove arterije začepe, dolazi do prolaznog gubitka vida ili oštećenja vida na oku. Moždani udar je uzrokovan potpunom blokadom. Zbog toga je važno biti svestan ovog upozorenja, prenosi Magazin Novosti.

Pored ova tri glavna simptoma, koja su najčešća, postoje i drugi propratni simptomi: umor, vrtoglavica, kratak dah, bol u krstima, hladne ruke ili noge, promena boje kože u bolnom području.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.