U trendu

5 najčešćih razloga za nadutost

Nadutost podrazumeva neprijatan osećaj, koji koristimo da opišemo stanje u kojem osećamo težinu u želucu. Mnogi faktori mogu da dovedu do nje, a isto tako, postoje i brojna rešenja koja mogu da je spreče.

Nadutost nije debljina i trbušna masnoća, kao i zadržavanje vode ili osećaj krivice, jer ste se prejeli. Mnogi taj termin koriste kako bi opisali abdominalne tegobe koje ponekad uključuju gasove, podrigivanje ili krčanje želuca.

Mnogi faktori mogu da dovedu do nadutosti, od zatvora preko osetljivosti na određene namirnice ili ste jednostavno progutali previše vazduha. Najčešće se javlja kad se u probavnom sistemu nađe prevelika količina hrane, tečnosti ili gasova.

Kako je pitanje količine individualno, teško je identifikovati šta kod svakog pojedinca može da prouzrokuje nadimanje.

Prebrzo ste pojeli previše hrane

Nije svaki osećaj sitosti ujedno i nadutost, a neprijatan osećaj zbog prejedanja često nema veze s količinom hrane nego vazduha. To može da se javiti ako istovremeno razgovarate i jedete. Takođe, krivci za taj problem može biti i previše gaziranih pića, žvakaća guma ili ispijanje pića kroz slamčicu.

Rešenje je da u takvim situacijama jedete sporije.

Zatvor

Osećaj nadutosti često se povezuje sa zatvorom. Rešenje je jednostavno, a uključuje ispijanje toplog pića, kao i povećani unos vlakana u ishrani.

Alergije i intolerancije

Preosetljivost na određene namirnice takođe može da prouzrokuje nadutost, pogotovo ako jedete previše hrane na koju ste intolerantni. To će prouzrokovati stvaranje gasova. Najčešći krivci su laktoza, fruktoza, gluten i jaja. Kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva fruktoza i laktoza mogu prouzrokovati značajne smetnje.

Ako pokušavate da ustanovite koja specifična hrana uzrokuje vaše smetnje, posetite doktora i vodite dnevnik ishrane u kojem ćete videti kako vaše telo reaguje na određene namirnice.

Nagli unos vlakana

Čak i ako nemate intoleranciju na hranu, namirnice bogate vlaknima mogu da utiču na stvaranje velike količine gasova. To uključuje mahunarke, grašak i sočivo, kao i brokoli. Iako je povećani unos vlakana rešenje za zatvor, može voditi do stvaranja viška gasova koji će prouzrkovati nadutost.

Šećerni alkohol

U proizvodima koji ne sadrže šećer i u pojedinim žvakaćim gumama među sastojcima je često zaslađivač u obliku šećernih alkohola. Njihova preterana konzumacija može voditi do probavnih tegoba.

Za trenutni oporavak isprobajte digestivne enzime

Nema čarobne hrane ni leka koji će vas trenutno rešiti problema nadutosti. Takozvana prirodna rešenja poput ulja peperminta najčešće su samo placebo. Ipak, u zavisnosti od uzroka nadutosti, određeni digestivni enzimi mogu da vam pomognu.

Na primer, enzimi laktaze pomažu kod nadutosti uzrokovane laktozom. Dugoročno rešenje je ipak pripaziti na izbor namirnica i način njihove konzumacije. Ako uprkos tome problem ne prolazi, svakako razgovarajte sa svojim doktorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar