U trendu

5 saveta uz koje ćete sačuvati i zaštititi zdrava pluća tokom sezone virusa: Jedan vas oslobađa i stresa

Šta treba, a šta ne treba da radite kako bi ojačali pluća tokom sezone virusa

Važno je voditi računa o najvažnijem respiratornom organu, a sve što treba da uradite je da uvedete ovih pet stvari u svoju rutinu:

1. Redovno vežbajte

Kao i za mišiće tako je fizička aktivnost dobra i za zdravlje pluća. Naša pluća su „pumpa“ i zavise od mišića koji se nalaze u grudima. Da bi bila jaka, moramo da održavamo mišiće u formi. To ne moraju da budu prave vežbe, počnite polako i postepeno, za početak je hodanje odličan oblik kardiovaskularnih vežbi, a za njih je potrebno da izdvojite 20 minuta svaki dan.

2. Unosite vitamin D

Svi znamo koliko je vitamin D važan za imunitet, jake kosti, ali i zdravlje pluća. Stručnjaci su dokazali da nedostatak vitamina D može uzrokovati deficit u funkciji pluća, pa čak da promeni i strukturu.

Ukoliko ne jedete namirnice koje ga sadrže, poput masne ribe, sira, žumanca ili ne uzimate suplemente, razmislite da promenite to i jednu od ovih namirnica ubacite u svoju ishranu.

3. Vežbajte disanje

Stres može da uzrokuje pravi haos u organizmu, a izuzetno je negativan i za pluća. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a dijafragmatično disanje i disanje stisnutim usnama mogu pomoći u povećanju kapaciteta pluća, posebno posle oporavka od respiratorne infekcije.

Udisanjem i izdisanjem brojeći do četiri, ili disanjem iz stomaka, vraćate osećaj mira i smanjujete osećaj stresa i anksioznosti.

4. Spavajte dovoljno

Manjak sna ima negativan uticaj na ceo imuni sistem, pa i na pluća. Kada imunitet nije jak, podložniji smo razvoju raznih bolesti, a posebno respiratornim infekcijama.

5. Izbegavajte nezdrave navike

Poslednji deo održavanja pluća jakim i zdravim je izbegavanje stvari koje su loše za njih. Stručnjaci tvrde da su na samom vrhu liste cigarete u bilo kom obliku. Takođe ukoliko vežbate, izbegavajte mesta sa lošim kvalitetom vazduha i prostorije koje se greju na drva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар