U trendu

6 promena koje se neminovno dogode vagini nakon porođaja, možete ih ublažiti

Žensko telo prolazi kroz mnoge promene tokom trudnoće i porođaja – a nakon što se sve to završi, vagina poslije svega toga neće biti baš potpuno ista.

Neke promene, poput suvoće vagine, mogu se lako kontrolisati proizvodima kao što je lubrikant, dok će promene poput pojačanog iscetka nestati same od sebe s vremenom.

Na ovih šest načina vaša vagina može promeniti nakon porođaja.

1. Ožilno tkivo
Čak 9 od 10 žena doživi pucanje rodnice tokom prvog poroda. U većini slučajeva, te pukotine su male i lako zaceljuju, ali u slučaju većih rascepa se veći ožiljak lako može razviti.

– Ovo ožilno tkivo se takođe može razviti ako lekar napravi hirurški rez kako bi proširio vaginu da bebina glava može izaći, što se naziva epiziotomija – kaže Felice Gersh, ginekologinja i osnivačica Integrative Medical Group of Irvine.

Gersh kaže da ožiljno tkivo može uzrokovati niz problema, uključujući:

  • Bol tokom seksa
  • Osećaj da vam je vagina uža
  • Manju elastičnost vaginalnog tkiva
  • Opštu nelagodu u vaginalnom području

Kako to rešiti: Ožiljno tkivo može se poboljšati tokom prvih nekoliko nedelja nakon rođenja, a možete se obratiti i svom ginekologu za pomoć.

Takođe možete razgovarati sa svojim lekarom o drugim opcijama poput masaže ožiljnog tkiva, hirurškog lečenja ili korištenja vaginalnog dilatatora, što zaviso od mesta i ozbiljnosti ožiljka.

2. Bol 
Čak i ako vam se ne dogodi pucanje rodnice, normalno je da vas vagina boli prvih šest do 12 nedelja nakon porođaja. Takođe možete imati bolove u području između vagine i anusa, koje se zove perineum.

Ali, to možete rešiti uzimanjem lekova bez recepta kao što je ibuprofen kako biste ublažili bol. Još jedna stvar koja bi vam mogla  olakšati je izvođenje vežbi za karlično dno, koje mogu pomoći u smanjenju otekline i ubrzanju procesa ozdravljenja.

Trebali biste izbegavati seks i stavljanje bilo čega u vaginu prvih četiri do šest sedmica nakon poroda – to daje vašoj vagini vremena da zaceli i smanjuje rizik od intenzivne boli.

3. Suvoća rodnice
Dok ste trudni, nivo polnog hormona estrogena stalno raste kako bi podržala fetus u razvoju. Nakon što rodite, nivo estrogena dramatično pada, pogotovo ako počnete dojiti. Kada razina estrogena padne, to može dovesti do toga da zidovi vagine postanu tanji i suvlji, kaže Gersh.

Iako suvoća vagine može učiniti seks bolnim ili neugodnim, korištćenje dodatnog lubrikanta može pomoći.

Ako vam je nivo estrogena posebno nizak, lekar vam može propisati i terapiju s niskim dozama estrogena, kaže Gersh.

4. Više iscetka
Nakon što rodite, vaša vagina će početi proizvoditi iscedak koji se naziva lohije, koji se sastoji od sluzi, krvi i tkiva maternice.

– Lohija je način na koji se vaše telo rešava dodatnog tkiva i krvi koji su pomogli rastu fetusa – kaže Christine Greves, ginekologinja u bolnici Winnie Palmer. Lohije mogu trajati dva do šest nedelja nakon poroda – počinje jače i s vremenom slabi.

Tokom tih dva do šest nedelja možete koristiti uloške, ali tampone ili menstrualne čašice ne smete koristiti do najmanje šest nedelja nakon poroda.

Lohije ne zahtijevaju lečenje, ali ‘ako se pojavi iscedak neugodnog mirisa, potrebna je medicinska pomoć kako bi se isključila infekcija’, kaže Gersh.

5. Vagina se može proširiti
Odmah nakon poroda normalno je da vagina izgleda i oseća se širom. Ali nakon nekoliko dana to bi se trebalo početi menjati.

Naime, vagina se verojatno nikada neće vratiti na tačnu veličinu i oblik u kakvom je bila pre porođaja. Ali, ako želite da vam zidovi rodnice budu čvršći, možete raditi vježbe za karlično dno, poznate i kao Kegelove vežbe.

Evo kako napraviti Kegelove u četiri jednostavna koraka:

  • Prepoznajte mišiće dna karlice tako da pokušate zadržati mokraću.
  • Zategnite te mišiće i zadržite pet sekundi.
  • Opustite mišiće pet sekundi.
  • Ponovite ovu vežbu deset puta.

6. Orgazmi možda neće biti tako intenzivni
Nakon poroda, orgazmi mogu biti manje intenzivni iz dva razloga:

Nemate dovoljno estrogena. Nizak nivo estrogena nakon poroda smanjuje seksualni nagon i organske senzacije, kaže Gersh. To bi s vremenom trebalo proći samo od sebe.

Mišići dna karlice mogu oslabiti nakon poroda. Kada se to dogodi, ‘kontrakcije mišića koje se javljaju tekom orgazma možda neće biti tako jake i stoga orgazam može biti manje intenzivan’, kaže Greves. Redovito izvođenje Kegelovih ili drugih može pomoći, piše Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar