AIDS može biti pritajen

Virus koji uzrokuje AIDS može se pritajiti u koštanoj srži i na taj način izbeći dejstvo lekova – otkriće je američkih istraživača.

Smatra se da ovaj virus može da inficira ćelije koštane srži i tada ne postoje simptomi bolesti. Te ćelije se kasnije pretvore u krvne ćelije i bolest se manifestuje. Naime, u koštanoj srži ovaj virus nije aktivan, ali u određenoj fazi se reaktivira izazivajući novu infekciju prilikom koje virus uništava nove krvne ćelije i inficira ostale.

Lekovi su drastično smanjili broj smrtnih slučajeva obolelih od AIDS-a, ali oboleli moraju da uzimaju lekove do kraja života ili će se bolest vratiti u punom intenzitetu. To nam govori da lekovi uništavaju aktivne viruse, ali da takođe postoje skrivena mesta u organizmu gde se određeni broj virusa „sakrije“ i aktivira kada terapija prestane.

Još je ranije otkriveno da su ćelije iz krvi, tzv. makrofage i tzv. T ćelije – mesta gde se virusi „skrivaju“. Terapija se usredsredila na uništavanje tih virusa, ali je primećeno da postoji još virusa u cirkulaciji koji izazivaju novu infekciju čim oboleli prekinu sa terapijom.

Ukoliko pronađemo sva ta mesta gde virusi mogu da se pritaje, njihovom eliminacijom mogli bismo da postignemo da oboleli prestanu sa terapijom čim se infekcija suzbije. To je neobično važno za obolele u zemljama gde je teško obezbediti dugotrajno i redovno snabdevanje ovim lekovima.

Više o AIDS-u…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.