Ako izgorite od sunca ova 2 sastojka su prva pomoć i spas, važno je kada ih nanosite, savetuje dermatolog

Ako ste se preterano izložili suncu na plaži, sigurno vam to neće vam učiniti kožu lepšom i preplanulom, već samo može da vam napravi neočekivane probleme – opekotine.  Sve što možete da očekujete jeste crvenilo, svrab i peckanje kože.

Ako ne želite da budete „crveni kao rak“, izbegavajte preterano sunčanje u periodu od 11 do 16 časova, jer su tada UV zraci najjači, a ako je već kasno i koža vam je nastradala, ovo su saveti dermatologa.

Dermatolozi sugerišu da aloe vera i kokosovo ulje mogu da pomognu u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja suncu, piše „Well and Good“.

Međutim, dermatološkinja Gita Jadav, osnivačica FACET Dermatologije, kaže da je važno i kada primienjujemo kokosovo ulje.

„Ako ga nanesete prebrzo nakon opekotine, mogli biste da pogoršate bolnu, natečenu, sprženu kožu zadržavanjem toplote. Stoga preporučujem prvo upotrebu aloe vere, a potom kokosovog ulja“, objašnjava ona.

To znači da ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa kožom opečenom od sunca, odložite nanošenje kokosovog ulja i držite se rashlađivanja aloe vere ili kreme za sunčanje.

„Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje se koristi u početku za opekotine od sunca. Kokosovo ulje je bolje koristiti u kasnijim fazama oporavka od opekotina, kada se koža ljušti“, savetuje Jadav.

(Mondo/Novi.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.