U trendu

Ako osetite jak miris urina kad ustanete sa wc šolje, moguće je da bolujete od ovog

Nije uvek reč o upali mokraćnog mehura, pa da znate šta sve može biti uzrok ako nekad primetite da vam urin smrdi malo jače nego inače

Urin ili mokraća je svetložuta tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih materija uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti iz tela.

Materije koje su unesene u organizam i ne uspeju se apsorbovati izlučuju se, kruti otpad putem creva, tečni preko bubrega i mokraćovoda, jedan deo tečnosti iz organizma izađe putem perspiracije.

Ako ste dehidrirani
Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledožute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i smrdljiv – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

Ako ste pojeli nešto od ovoga
Jeste li ikada primetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle posebno smrdljiv? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime – špargle, beli luk, seme piskavice, brokule, prehrana bogata proteinima i kari – nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

Ako ste popili previše kafe
Kafa sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno višoj koncentraciji. I zato će vam urin smrdeti, prenosi Avaz.ba.

Ako imate upalu
Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti ljekara jer imate upalu urinarnog trakta.

Ako ste počeli piti lekove
Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoju terapiju, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašeg urina, verovatno, biti malo nabrijanija – neonska.

Imate polnu bolest
Ako slutite da biste mogli razmisliti i o polnoj bolesti – urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, klamidije i gonoreje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.