U trendu

Ako ovo primetite dok perete zube, verovatno vam nedostaje vitamin B12

Vitamin B12 je molekul topljiv u vodi koja se prirodno nalazi u hrani životinjskog porekla, a koja deluje kao ključni igrač u funkciji i razvoju mozga i nervnih ćelija.

Niski nivoi ovog vitamina mogu uzrokovati niz komplikacija, a znak nedostatka može biti vidljiv kada perete zube.

Nedostatak vitamina B12 može se razvijati polagano, pokazujući suptilne simptome koji se pojavljuju postupno i pojačavaju s vremenom.

Nedostatak će se signalizirati nizom komplikacija, koje se mogu manifestovati već za dva meseca.

Jedan od znakova kada perete zube može biti parodontoza, ozbiljna infekcija desni koju karakterišu bolni simptomi koji mogu otežati govor, gutanje ili jedenje i koja se u početku manifestuje krvarenjem desni prilikom pranja zuba.

Stanje je progresivno, obično počinje kao gingivitis i napreduje do težih faza ako se ne leči.

Istraživanja pokazuju da niski nivoi B12 u telu povećavaju izglede za razvoj parodontitisa.

Istraživači su otkrili da su osobe s hronično niskom stopom vitamina B12 takođe izložene većem riziku od teških simptoma parodontitisa, kao što su:

  • jarko crvene i ljubičaste desni
  • pljuvanje krvi dok perete zube ili ih čistite koncem
  • zadah iz usta
  • gnoj između zuba

Smatra se da je ova veza posledica uloge vitamina B12 u apsorpciji šećera. Kada su stope B12 preniske, unos šećera počinje da pustoši vaše desni, utirući put parodontitisu.

Osim toga, vitamini B igraju ključnu ulogu u ubrzavanju zaceljivanja rana, što znači da će niski nivoi ovih vitamina odložiti oporavak vaših desni.

Ipak, istaknuto je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se razumeli mehanizmi između vitamina B12 i bolesti desni, piše Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.