U trendu

Ako pojedete beli luk na prazan želudac, niste ni svesni šta ste zapravo sebi učinili

Beli luk ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno delovanje koje se lako može uporediti s najboljim antibioticima, ali šta se dogodi ako ga pojedete na prazan želudac?

Učinak je mnogo jači.

Naučnici su potvrdili da konzumiranje beloga luka na prazan želudac povećava njegovo delovanje u smislu prirodnog antibiotika jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog belog luka”.

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Redovnom upotrebom beli luk podstiče i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Sve u svemu, odličan je antioksidans.

U istoriji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva belog luka i te kako su poznata. Beli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da beli luk ima značajna antikancerogena svojstva.

Redovno konzumiranje većih količina belog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, naročito raka rektuma i bubrega.

Ovo je tek nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam beli luk može biti od velike pomoći

– Imate li na telu bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mesto presečeni čen belog luka i zatvorite to mesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica sasvim  ne otpadne.

– Ako vas boli uvo, prokuvajte dva čena belog luka pa nekoliko kapi nakapajte u uvo.

– Kod reumatskih bolova, natrljajte presečeni čen belog luka na bolno mesto, bol će popustiti.

– Patite li od nesanice, uveče jedite salatu s belim lukom.

– Ako vas bole mišići, jedite beli luk, opušta mišiće.

Kako konzumirati beli luk bez neugodnih mirisa?
Ipak zbog problema s neprijatnim mirisom koji ostaje posle konzumiranja svežeg bijelog luka, većina ljudi ga skoro nikada ne koristi sirovog. Beli luk najzdraviji je u sirovom obliku i to tako da se pre upotrebe na nekoliko minuta zgnječi ili isecka te odstoji na vazduhu da bi se stvorili odgovarajući hemijski elementi, pre svega alicin.

Ovako pripremljen beli luk je najzdraviji ali stvara najviše neugodnog mirisa. Ipak postoji jedno dobro rešenje koje će vam omogućiti korištenje belog luka u sirovom obliku bez imalo neprijatnog mirisa.

Potrebno je naći domaći sitniji beli luk. Naglašavamo domaći jer smo preplavljeni velikim i “sumnjivim” belim lukom uvezenim iz Kine.

Rukama ogulite celu glavicu na čenove ili režnjeve. Izdvojite 2-3 sitna čena i stavite ih u malo vode da odstoje desetak minuta. Nakon toga izvadite ih iz vode i jednostavno prstima ogulite kožicu koja će se lako skinuti s mokrog i natopljenog čena. Nemojte koristiti nož jer je bitno da ne oštetite niti zarežete čen. On mora ostati ceo i netaknut što je ključ za korištenje belog luka bez mirisa.

Kada ste ogulili čenove, popijte ih s čašom vode cele baš kao što pijete tablete. Uradite to na prazan stomak, najbolje barem 45 minuta pre jela. I to je sve.

Na ovaj, beli luk neće proizvesti nikakav miris, rastvoriće se u vašem organizmu i doneće vam najveći deo korisnih svojstava. Mirisa neće biti nimalo niti taj, niti sutradan. Najvažnije je da beli luk ne bude nimalo zarezan ili oštećen prilikom pripreme i guljenja. Takođe je važno da izaberete isključivo male lukovice i čenove kako vam ne bi zapeli u grlu prilikom gutanja. Čenovi domaćeg luka ne bi trebalo da budu veći od tableta ili kapsula, piše Atma.hr.

Dovoljno je uzimati 1-2 mala čena svaki dan, a vreme upotrebe prilagodite svom načinu života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.