U trendu

Ako vam je urin ove boje i mirisa, odmah se obratite lekaru

Urin ili mokraća svetložuta je tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti

Ne misli se uvek na upalu bešike, pa da znate šta sve može da bude uzrok ako nekad primetite da vam urin „smrdi“ malo jače nego inače.

Urin ili mokraća svetložuta je tečnost putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih stvari uz istovremeno rešavanje suvišne tečnosti. Materije koje su unesene u organizam i ne uspeju da se apsorbuju i izluče, kruti otpad putem creva, tekući preko bubrega i mokraćovoda, jedan deo tekućine iz organizma izađe putem perspiracije.

Neprijatan miris najčešće nije nešto što se ne može rešiti.

1. Ako ste dehidrirali

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je bledo žute boje i miriše obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i „smrdljiv“ – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razređena vodom.

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin nakon konzumiranja špargle posebno smrdljiv? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime – špargla. beli luk, ishrana bogata proteinima i karijem – nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

3. Ako ste popili previše kafe

Kava sadrži jednu posebnu komponentu dobijenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, ali ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji. I zato će vam urin „smrdeti“.

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posetiti lekara jer imate upalu urinarnog trakta.

5. Ako ste počeli da pijete lekove

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. Ali, on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoj lek, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašega urina verovatno biti malo drugačija – neonska.

6. Imate polnu bolest

Možda biste mogli da razmislite i o polnoj bolesti – urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, hlamidije i gonoreje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.