U trendu

Ako vas muči visok krvni pritisak, kardiolog savetuje da se bavite ovim aktivnostima

Visoki krvni pritisak je veliki rizični faktor za razvoj bolesti srca, a retko će se otkriti kroz simptome pa ga je potrebno povremeno proveravati, a lekar bi to trebalo da obavi kao deo opšteg pregleda zdravlja. Gojaznost je jedan od uzroka nastanka visokog krvnog pritiska, a u rizičnoj grupi su i pušači, oni koji uživaju u prevelikim količinama alkohola i osobe koje izbegavaju vežbanje.

Vežbe kojima bi trebalo da se posvetite

Vežbanje je veliki deo zdravog života, a preporuka stručnjaka je otprilike 150 minuta aktivnosti tokom nedelje.

Hodanje

U studiji objavljenoj prošle godine otkriveno je da jutatnje brzo hodanje u trajanju od 30 minuta deluje na snižavanje krvnog pritiska kod starijih i gojaznih ljudi. Dobra vest je da vam za hodanje nije potreban specijalni program ili teretana, samo malo prirode i staza. A prema najnovijoj studiji, svaki je korak važan.

Aerobne vežbe za zdravlje srca

Poruka je jasna: Redovno vežbanje je dobro za vaše srce. Ali jesu li sve vežbe podjednako važne kada je u pitanju visoki krvni pritisak i zdravlje srca? Ne uvek, navodi dr. Luk Lafin, kardiolog na klinici  Klivlend. Aerobne vežbe, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje sobnog bicikla, su najbolje vežbe za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Ali to ne znači da su drugi oblici fizičke aktivnosti loši, radi se o tome da su aerobne aktivnosti najbolje za rad srca i imaju najjači efekt kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska.

„ Najbolja stvar koju možete da uradite za snižavanje krvnog pritiska jest uvođenje što više ovakvih treninga“, ističe dr.  Majk Farbanec, kardiolog u bolnici Penn State Health Milton S. Hershey i dodaje da se to može odnositi i samo na brzo hodanje.

Plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje vijače su takođe odlične opcije, a koju god da aktivnost ove vrste odaberete sigurno će vam pomoći da izgubite višak kilograma, normalizujete rad srca i umanjite reakciju na stres, za koji svi znamo da tokom dužeg perioda može uticati na porast krvnog pritiska. Lekar ističe da bi promene trebalo da vidite već za nekoliko nedelja. Naglašava da se mora znati da tokom vežbanja može doći do povišenja pritiska uz ubrzane otkucaje srca, što je sasvim normalno. Benefiti vežbanja neće nestati dokle god ne preskačete rutinu.

Vežbe snage

Bez problema možete u svoj trening ubaciti vežbe snage, posebno u zadnja dva dana u nedelji. Ali lekar naglašava da može doći do trenutnog porasta krvnog pritiska, što može biti opasno ako ne znate da vas on muči.  Taj porast može biti i vrlo jak, ako podižete previše teških tegova.

Ako planirate upravo takav trening, važno je prvo dobiti dopuštenje lekara kako biste sigurno znali da nema opasnosti. “Aerobne aktivnosti igraju veliku ulogu u kontroli krvnog pritiska“, navodi dr. Farbanec i dodaje da će one poboljšati rad kardiovaskularnog sistema, regulisati otkucaje srca i protok krvi i tako uticati na snižavanje krvnog pritiska, prenosi Ordinacija.hr.

Više od običnog vežbanja…

Fizička aktivnost nije zamena za lekove, a ako morate da ih koristite, važno je ne prekidati terapiju, ističe dr. Farbanec. Dok je bilo kakva vrsta aktivnosti dobrodošla, mora se kombinovati i s drugim navikama. One uključuju zdravu ishranu, izbegavanje prevelikog unosa soli, odbacivanje cigareta i alkohola i održavanje zdrave telesne težine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar