U trendu

Ako vas muči visok pritisak, odmah posegnite za ovim namirnicama

Manje soli, više aktivnosti i prestanak pušenja su prvi preduslovi za kontrolu krvnog pritiska, ali i konzumacija određenih namirnica može pomoći.

Zeleno povrće

Razne vrste zelenog povrća, od kelja do spanaća sadrže magnezijum i kalijum, ključne minerale za regulaciju krvnog pritiska, prema istraživanju koje je sproveo Harvard.

Obrano mleko

Jedna čaša mleka nudi solidnu porciju kalcijuma i vitamina D, nutrijenata koji, delujući kao tim, pomažu pri snižavanju krvnog pritiska i to za 3 do 10 posto, navodi Džoj Bauer, direktor centra za nutricionizam i fizičke vežbe u Mount Sinai Medicinskom centru u Njujorku.

Ove brojke možda ne zvuče impresivno, ali možemo ih izraziti i kao 15 posto smanjene šanse za razvoj bolesti srca, tvrdi dr. Bauer.

Banane

Kako banane sadrže malo natrijuma, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s pritiskom. Ovo voće je jedan od najboljih prirodnih izvora kalijuma, koji pomaže pri održavanju zdravog nivoa pritiska i podstiče normalan rad srca. Naučnici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto.

Šipak

Pregledom studija objavljenih u magazinu Pharmacology, naučnici su došli di zaključka da je ispijanje soka od šipka idealan način za snižavanje pritiska. „Ovaj dokaz ukazuje na što češće uključivanje ove namirnice u ishranu“, zaključili su oni, a prenosi Ordinacija.hr

Jogurt

Ako ne volite mleko, jogurt takođe sadrži kalcijum i dobra je dobra alternativa! Prema pisanju Američke asocijacije za srce, žene koje popiju 5 ili više šoljica jogurta imaju 20 posto manje šanse da će se kod njih razviti visoki pritisak.

Cvekla

Naučnici sa univerziteta Queen Mary u Londonu su došli do saznanja da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju neverovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Jedna druga studija zaključuje da su za to verovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju krvni pritisak u roku od 24 sata. Ustanovili su da nitrati iz soka cvekle mogu efikasno delovati na zdravlje krvnih sudova tako što povećavaju nivo azot oksida u krvi. Kao i svaka druga superhrana, cvekla je puna antioksidanata i bogata je gvožđem, borom i folnom kiselinom. Betalain, koji cvekli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidant nego polifenoli.

Ananas

Zbog vitamina C, sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su da unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Valja napomenuti i da ananas održava normalan krvni pritisak.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne sudove čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan sebi priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

Brokoli

Prepun je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži preventivno deluje na  oksidaciju LDL holesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokolija takođe regulišu krvni pritisak.

Riba

Od svih namirnica životinjskog porekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne sudive, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni pritisak.

Borovnice

Ovo je voće riznica flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritiska. Borovnice su skoro uvek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umesto večere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.