U trendu

Akupunktura i bolesti pluća

Akupunktura može da omogući osobama sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća da malo lakše dišu.
Hronična opstruktivna bolest pluća predstavlja termin za hronične plućne bolesti, uključujući i hronični bronhitis i emfizem pluća. Često je prati hronični kašalj i nedostatak daha, dok lečenje uglavnom uključuje korišćenje inhalacionih steroida i bronhodilatatora kako bi se otvorili disajni putevi i lakše disalo.
U novom istraživanju koje je obuhvatilo 68 osoba sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, jedan broj učesnika je pored uobičajene dnevne terapije dobio i tretman akupunkture u periodu od tri meseca. Druga grupa učesnika je dobila placebo tretman akupunkture – igle nisu prodirale u kožu.
Osobe iz grupe koja je dobila pravi tretman akupunkture bile su u stanju da hodaju duže, a da pri tom ne ostanu bez daha u odnosu na one koje su dobile placebo terapiju.
Pored toga, kod osoba iz prve grupe došlo je do napretka u kvalitetu života, kao i sposobnosti da vežbaju. Mnoge osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća imaju problema sa optimalnim načinom ishrane. Istraživanje je takođe pokazalo da akupunktura može poboljšati funkciju želuca, što ovim osobama omogućava da lakše jedu zdravu hranu i održavaju normalnu težinu.
Akupunktura i simptomi
Na koji način akupunktuta tačno utiče na simptome hroničnih opstruktivnih bolesti pluća – nije u potpunosti jasno. Istraživači pretpostavljaju da postavljanje igli na akupunkturnim tačkama u predelu grudnog koša može opustiti mišiće koji su uključeni u disanje.
Stručnjaci smatraju da je očigledno da akupunktura predstavlja dobro dodatno rešenje za lečenje hroničnih opstruktivnih bolesti pluća. Loših strana je veoma malo, dok akupunktura omogućava toliko zdravstvenih prednosti da bi osobe koje i pored lekova teško kontrolišu svoje simptome, svakako trebalo bar da probaju sa ovom metodom lečenja.
Len Horovic, specijalista za plućne bolesti na Lenoks Hil bolnici u Njujorku, kaže da osobe sa hroničnim opstruktivnim ili drugim bolestima pluća treba da probaju akupunkturu.
"Akupunktura pomaže i osobama sa astmom tako što im omogućava da uzimaju manje steroida, a koristi se i kao terapija za odvikavanje od pušenja", kaže Horovic i dodaje da akupunktura treba da se smatra dodatnom terapijom i da nikako ne treba da se oslanja samo na nju, već se može koristiti u kombinaciji sa lekovima za hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)