U trendu

Alarmantno: ove bolesti vrebaju nas sa zubarske stolice

– Moje negativno iskustvo kod zubara. Kad je sve kako treba, naravno da nema nikakvih problema kod zubara u smislu higijene i bakterija i virusa. Međutim, ja sam primetio da mnogi zubari, naročito oni koji imaju mnogo mušterija, ne menjaju redovno za svakog pacijenta setove instrumenata.

Bio sam u ordinaciji koja ima jako mnogo pacijenata, baš je gužva. Imao sam zakazano ujutru u 8 sati. Ordinacija je bila otvorena i ja sam ušao jedno pola sata ranije. Ordinacija je tako napravljena da se vidi preko ogledala i vrata su uvek otvorena, tako da se i iz čekaonice vidi unutrašnjost ambulante. Prvo je došla sestra u društvu jedne žene koja je pacijent. Kako su čavrljale, očigledno je da se dobro poznaju. I nakon presvlačenja, sestra je odmah krenula da čisti stolicu, da „zabrisuje“ instrumente na toj stolici, Promenila je kompletan set instrumenata, uzela je iz nekog boksa.

Za dvadesetak minuta došla je i doktorka. Em što sam ja imao zakazano u 8, em sam i pre ove žene došao, ali bez obzira na to, ona je prvo nju prozvala. Naravno, ja sam se pobunio i insistirao sam da ja budem prvi na redu. Doktorka je rekla u redu izvoli sedi i ponudila mi je stolicu koju ova sestra nije ni takla niti je išta promenila od instrumenata. Ja sam seo i očekivao sam da će pre nego krene da radi sa mojim zubima da sestra prvo promeni set instrumenata, bar toliko ako već neće da dezinfikuje one viseće instrumente koji su fiksirani na stolici, što je uradila sa onom stolicom koju je pripremila za svoju poznanicu.

Naravno, ja sam odmah pitao da li su sterilni instrumenti pošto nisam video da su promenjeni, a doktorka je rekla da neću ja njih da učim kako se radi njihov poso. Normalno, odmah sam ustao i napustio ordinaciju.

To mi je bila četvrta poseta toj ordinaciji za oko nedelju dana i posle toga, kad sam vratio film, skapirao sam da čak i kad je neko bio neposredno pre mene, znam da nisu menjali setove instrumenata. E sad sam razmišljao, pa čekaj, zašto im je toliko teško da menjaju setove instrumenata sterilnim.

Gledam one isntrumente, to su neki metalni nožići, iglice itd i od kakvog god da su materijala napravljeni, nisu od zlata i ne mogu da budu baš nešto mnogo skupi. Ali sam shvatio da je iz nekog razloga taj boks za sterilizaciju mali i teško da u njega može da stane 10, 15 setova da se dezinfikuje. Ajde, neka bude i 20, ali preko celog dana po mojoj računici tu prođe najmanje 100 ljudi. Ima 3 stolice. Ajde, neka i ne rade sve stolice stalno, ali uvek je bar jedan pacijent svakog trenutka na jednoj stolici. I sad da zanemarimo ostale stolice, 4 osobe neka idu na sat vremena – 12 sati je celokupno dnevno radno vreme, znači minimum 50 ljudi se dnevno promeni, a sterilnih setova ima dvadesetak. Znači, praktično, dve ili tri osobe dođu na jedan sterilni set minimum.

Pazite sad, kod zubara se rade razne stvari u ustima, tu je krv, pljuvacka, a bolesti su razne hepatitisi, sida itd. pa ja stvarno ne razumem zašto štede – da čovek dođe da popravi bezazlen zub, a da se zarazi hepatitisom. Kako ih nije sramota, pa gde im je lekarska etika? Pa zar je toliko skupa ta procedura sterilisanja instrumenata?

I ja stvarno ne kapiram gde je inspekcija, zašto ne kažnjava? Pa prostom matematikom može da se vidi da nema sterilnih instrumenata za svkog pacijenta. Zna se koliko staje setova u jedan boks za sterilisanje, a po knjigama moze da se vidi koliko pacijenata dnevno prođe i lako se izračuna da li su ti boksovi i setovi dovoljni.

Ne znam šta da kažem posle ovoga, ali stvarno debelo ću da razmislim kod kog zubara ću da odem, čak i po cenu da mi svi zubi propadnu, bolje i to nego da zakačim neku sidu ili hepatitis.

Recimo, hepatitis C – treba da prođe nekoliko godina da čovek počne da oseća psoledice i sad ajde, dokaži da si se zarazio kod zubara.

Očigledno oni igraju na tu kartu, podmićuju inspekciju ili je inspekcija totalno nezainteresovana ili nedovoljna i onda štedi na svemu pa i na sterilisanju. Mislim da je sterilisanje vrlo jeftino, a koliko mnogo zarađuju. Ali ljudska priroda je takva – šta me briga, uštedeću i tako par stotina evra mesečno kad mi se može, a za pacijente baš me briga. (Trazim_curu_zabrak)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

5 komentara
 1. Katarina

  da napisem nesto i u odbranu svoje struke…ja sam stomatolog u Beogradu i preko 15 godina radim u svojoj ordinaciji sa jos 2 stomatologa i asistenkinjom..NIKAD, bas nikad se nije desilo da se ispred pacijenta koji je seo u stomatolosku stolicu ,nisu promenjeni instrumenti,obrisani stocici i zamenjena sisaljka.. ne mogu da tvrdim da to sve moje kolege rade ali sam sigurna da u 99% slucajeva sebi ovakve propuste ne dozvolavaju..cesto se desi da je velika guzva, oslanjamo se naravno na nase asistenkinje ciji je to posao pa eventualno moze da dodje do toga..ali ja svaki put pitam ako nisam svojim ocima videla da li je sve cisto pre nego sto krenem da radim….sto se tice same sterilizacije instrumenata svaka ordinacija zna otprilike dnevnu kolicinu potrebnih instrumenata i uvek ima sterilne u visku..sve ostalo je amaterizam i tu nemam sta da dodam..Ali da li se zapitate koja je verovatnoca da se inficirate kod pedikira i manikira koji uopste nisu u obavezi da sterilisu sva ona kljesta,turpije*…slazem se da pacijenti treba da obracaju paznju na ove stvari kad odlaze kod stomatologa …zbog sebe i zbog drugih pacijenata..srdacan pozdrav

 2. caca

  To će sve trajati dok neko lepo ne prijavi i to pismenim putem nadležnoj inspekciji i da obavezno traži da mu se dostavi informacija o preduzetim merama.

 3. Ana

  Neki ne menjaju ni plastične čaše.

 4. milovan

  Jasam radio implante u Srbiji i ista situacija. Platio 8 hiljada eura a ni racun nisam dobio.

 5. Zoran

  U Titovo vreme dok su zubari bili društveni ili državni i kada se zubarima nije radilo, oni su stalno govorili pacijentima da ne rade jer navodno sterilišu instrumente. Relativno često idem kod zubara privatno i imam tegobe sa grlom koje mogu biti prouzrokovane nedovoljno sterilisanim instrumentima u zubarskoj ordinaciji. Sada privatni zubari brže i bolje rade ali ni ja nisam siguran u higijenu njihovog rada. Neznam kako rešiti ovu situaciju.

Napišite komentar