U trendu

Alarmantno: smrtnost od alkohola – u porastu

Štetnost alkohola po organizam je opšte poznata i do sada mnogo puta potvrđivana od strane naučnika i zdravstvenih radnika. Međutim, to u velikom broju zemalja nije imalo uticaja na potrošnju alkohola, štaviše, u nekim zemljama prodaja alkohola iz godine u godinu raste.

Jedna od takvih zemalja je Velika Britanija, gde je zabeležen rast potrošnje alkohola u Engleskoj, a pad u Škotskoj i Velsu. Razlog za takvo stanje je bolje zakonodavstvo u Škotskoj i Velsu u pogledu prodaje i zloupotrebe alkohola.

Smrtnost uzrokovana alkoholom bila je u stalnom porastu u periodu 1980–2008. kada je usled ekonomske krize broj smrtnih slučajeva koji se odnosi na bolest jetre bio tri puta veći nego 1980. godine (2.314 slučaja 1980. godine, a 7.312 slučaja 2008. godine).

Smatra se da je obrazac potrošnje alkohola uglavnom povezan sa cenom i time koliko je alkohol dostupan ljudima. Takođe, navodi se i uticaj industrije pića na vladu da zaštiti svoje tržište, kao i marketing usmeren uglavnom na tradiciju naroda u konsumiranju alkohola.

Svetska ekonomska kriza 2007-2008. godine uticala je na pad potrošnje alkohola. Prihodi domaćinstva u Velikoj Britaniji pali su u proseku za 9.5% što je uticalo i na pad cene alkohola, vina 54%, piva 22%, žestokih pića 50% i „ceder alkohola“ (jabukovača) 27%.

Autori navode da svi pokazatelji ukazuju na to da povećanje cene smanjuje potrošnju alkohola i smanjuje smrtnost zbog alkohola.

Navodimo dva primera:

U Rusiji je reforma zakona o alkoholu uvedena 1980. godine i dovela je do smanjenja broja smrtnih slučajeva zbog bolesti jetre u roku od od 18 mesevi.

U Evropi je povećanje cena alkohola od 10% dovelo do 32% manjeg broja smrtnih slučajeva za samo 12 meseci.Međutim, ovakve promene u Velikoj Britaniji zavise od toga gde živite. U Škotskoj je vlada, kako bi zaštitila svoj nacionalni brend, uvela minimalnu cenu za škotski viski. To ne znači da je taj viski jeftin, ali ograničava cene drugih alkoholnih proizvoda.

Sličan zakon priprema se i u Irskoj, Severnoj Irskoj i Velsu, gde se planira minimalna jedinična cena alkohola. Međutim, u Engleskoj to nije slučaj.

Dok se u svim drugim zemljama predviđa manje smrtnosti od alkohola kao i bolji zakoni, Engleska dozvoljava slobodno formiranje cene alkohola na osnovu ponude i potražnje, kao i smanjenje oporezivanja cena alkohola.

Umesto zaključka

O alkoholu, alkoholizmu i broju smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom alkohola kod nas se i dalje ne vodi dovoljno računa. Zato se kod nas, bez obzira na krize, upotreba alkohola ne smanjuje koliko bi trebalo.

Ono što kod nas „ne prati trendove“ to je da se uprkos ceni alkohola ili ekonomskoj krizi alkohol dosta prodaje na crnom tržištu, a što je najgore, ima dosta jeftinih alkoholnih pića sumnjivog kvaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar