U trendu

Alergija na ambroziju: Jedna namirnica je ključna u borbi protiv kijavice i gušenja

Svaka peta osoba na svetu je alergična na polen, a od 24 biljne vrste koje se na našem području mere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije, piše B92. Kako prepoznati simptome i kako ih ublažiti, saznajte u nastavku.

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male kukice kojima se zakači za sluz i kožu disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kijanje (i više od deset puta za redom), svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje s osećajem kao da nemate vazduha.

Osim respiratornih tegoba događaju se i promene na koži u vidu crvenih krugova i svraba, a mogu nastati i komplikacije na organima za probavu, praćene povraćanjem, grčevima i prolivom, naročito ako postoje unakrsne reakcije s hranom koja potencira njenu alergenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja. U hranu koja može izazvati reakcije spadaju lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, zelena salata, a ređe pirinač i kukuruz. Kao čest problem uz alergijsku kijavicu javlja se i astma.

Kako ublažiti simptome?

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (antihistamina). Pri alergijskoj astmi potrebno je lečenje hormonima-kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili inhalacionih pumpi, što je sigurno kvalitetnija terapija, s obzirom na to da se koriste male koncentracije hormona koje deluju lokalno, ciljano (na nivou bronhija). U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobijeni na bazi polena. Naime, polen kao farmaceutska sirovina koristi se u lečenju polenske kijavice. Ekstrakti polena sadrže frakcije polenskih proteina, koji deluju kao alergijski desenzibilizatori.

Hranom protiv alergena

Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu koji blokira delovanje histamina i štiti pluća od alergena, odličan lek je neoljuštena jabuka, a slično djelovanje ima i bromelin u ananasu. Zbog magnezijuma u sebi zeleno lisnato povrće zaustavlja kijanje, štiti pluća i pročišćava disajne puteve. Lišće koprive dodajte u čorbu, pitu ili je začinite limunovim sokom, pa je poslužite kao salatu. Kao dodatak mesu i poslasticama koristite nanu koja ublažava simptome alergije.

Apiterapija

Pčelinji proizvodi mogu pomoći da se alergijske reakcije ublaže do 75 posto – dovoljno je uzimati dve kašike meda dnevno. Med je efikasan i u kombinaciji s koprivom: pola kilograma sveže ubrane biljke koja je mlevena u mašini za mlevenje mesa, pomešajte s dvesta grama meda. Smesu stavite u teglu i držite u frižider deset dana, uz povremeno mešanje. Svako jutro uzimajte po kašičicu mešavine na prazan želudac.

Celer u kombinaciji s medom: Iscedite sok iz svežeg lišća i korena biljke i stavite ga u teglu, a zatim dodajte onoliko meda koliko je soka u posudi. Sve promešajte kašikom (drvenom) i držite u frižideru sedam dana. Konzumirajte tri puta dnevno po kašičicu, pola sata pre obroka, od kraja leta do početka jeseni.

Probleme s disajnim putevima možete rešiti ako kašičicu usitnjenog crnog kima pomešate s dve kašike meda i dva zdrobljena čena belog luka. Konzumirajte po kašičicu mešavine ujutro na prazan želudac tokom tri nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar