Alergija u spavaćoj sobi

Spavaće sobe su prostorije u kući koje sadrže najveći rizik od alergija, a grinje su odgovorne za najveći broj ovakvih problema. Nacionalna dobrotvorna organizacija pod nazivom Alergija Velike Britanije smatra da od onih koji pate od alergija u zatvorenim prostorima, 77% iskusi simptome u spavaćoj sobi, dok 41% navodi da im se simptomi pogoršavaju kada borave u toj prostoriji.
Stručnjaci kažu da grinje izazivaju najviše problema jer 92% osoba ima alergijsku reakciju na njih. Smatra se da prosečna osoba deli svoj krevet sa oko 2 miliona grinja. Kada se uzme u obzir da prosečna osoba provede oko 52 sata nedeljno u krevetu, to praktično znači da spava sa neprijateljem.
Hranjenje mrtvom kožom
Grinje su mala stvorenja koja se hrane ljudskom kožom i zahtevaju vlagu i toplotu. Zbog toga dušeci i jastuci predstavljaju idealno stanište.
Lindzi Mekmanus, zamenik izvršnog direktora Alergije Velike Britanije, navodi u saopštenju: "Grinjama je, kao i čoveku, potrebna hrana, voda i toplota. Dok spavamo, ova mikroskopska stvorenja apsorbuju vlagu iz našeg zadaha i znoja, hrane se našom mrtvom kožom i razmnožavaju se u našim toplim krevetima."
Nakon grinja, najveći krivci za alergije u našim domovima su kućni ljubimci i buđ. Kako mačke i druge životinje same sebi čiste svoje dlake, alergeni se vezuju za dlake i kožne ćelije koje se veoma lako šire po kući kada se pljuvačka osuši, jer tada postanu veoma laki pa se prenose kroz vazduh.
Kada je reč o ljubimcima, Alergija Velike Britanije utvrdila je da 71% vlasnika mačaka i 47% vlasnika pasa svojim ljubimcima dozvoljava da se kreću bilo gde u kući, što znači da su alergeni svuda. Stručnjaci kažu da je važno da se ljubimcima ograniči slobodno kretanje po kući kako bi se obezbedile prostorije u kojima borave samo ljudi.
Zaštita u kući
Navodimo nekoliko saveta kako da od spavaće sobe napravite manje alergično mesto:

  • Pošto grinje ne vole svetlost, svakog jutra povucite u stranu svoje pokrivače kako bi sunčevi zraci doprli do jastuka i posteljine.
  • Dobro provetravajte spavaću sobu tako što ćete držati prozor blago otvoren, ali vodite računa da na prozoru nema buđi.
  • Koristite antialergijske dušeke, posteljinu i jastučnice.
  • Zamenite zavese rolo platnenim zavesama ili ih perite svakog meseca na temperaturi od barem 60 stepeni. Čak 83% osoba sa alergijom u unutrašnjem prostoru u svojoj sobi ima zavese koje su pogodne za grinje.
  • Utvrđeno je da 73% osoba sa alergijama ima tepih u svojoj spavaćoj sobi. Ako ne možete da ga se otarasite, onda bi trebalo da imate usisivač sa HEPA filterom, kao i da usisavate spavaću sobu svakodnevno.
  • Sve dečje plišane igračke treba čuvati u kutijama i prati ih na 60 stepeni.
  • Koristite prečistač vazduha u spavaćoj sobi kako biste smanjili alergene.