“Alko test” za otkrivanje raka pluća

Jedno novije istraživanje rađeno u Sjedinjenim Američkim Državama došlo je do otkrića da jednostavan “dah-test” sličan “alko-testu” može da otkrije da li osoba ima rani stadijum raka pluća!
Uzorci
Istraživači su testirali sadržinu daha ljudi, pri izdisaju, sa “sumnjivim plućnim lezijama” otkrivenim na CT skeniru. Dah je testiran tako što su mereni nivoi četiri specifične supstance karakteristične za karcinom, pod nazivom „karbonili“.
Uzorci su analizirani pomoću specijalnog uređaja razvijenog na Univerzitetu u Luisvilu, Kentaki.
Rezultati
Ako pacijent ima povišen nivo tri od četiri karbonila, onda je verovatnoća da se radi o karcinomu pluća 95%. Ako je kod ispitanika nivo ovih karbonila normalan, onda je verovatnoća da pacijent nema rak pluća 80%.
Povišen nivo karbonila vraća se u normalu posle operacije uklanjanja rakom zahvaćenog tkiva na plućima.
Perspektiva
„Umesto slanja pacijenata za invazivne biopsije kada se prepozna sumnjiva plućna masa, naša studija sugeriše da se analzira dah izdisaja pacijenta koji može da pokaže da li je potrebna operacija”, izjavio je autor ove studije doktor Majkl Bousamra, sa Univerziteta u Luisvilu.
Ovaj pristup nudi nešto novo, jer je prikupljanje uzoraka za analizu veoma jednostavno, jeftino, bezbolno i bezopasno za pacijenta.
Rezultati su nedavno objavljeni na godišnjem sastanku Društva torakalnih hirurga (Društvo hirurga za grudni koš) u Orlandu na Florida. Naravno, ove rezultate istraživanja treba posmatrati kao preliminarne sve dok ne budu objavljeni u medicinskim stručnim recenziranim časopisima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike