U trendu

Alkohol UBIJA mlade i zdrave osobe

Štetnost alkohola po organizam poznata je činjenica svuda u svetu pa i kod nas. Rađena su različita istraživanja o štetnosti alkohola za skoro svaki ljudski organizam. Pitanje je samo koja količina unetog alkohola u organizam kolike rizike ili tegobe nosi sobom.

Prema novoj studiji iz Amerike, velika opijanja mogu drastično povećati rizik za srčani udar, čak i kod mladih i zdravih osoba koje su u dobrom zdravstvenom stanju. Međutim, studija nije dokazala da velika količina alkohola uneta u organizam dovodi do otkazivanja rada srca.

Rezultati studije pokazuju da bi umerena upotreba alkohola bila bolja za mlade i sredovečne osobe, pogotovo ako nemaju preduslov za bolesti srca. Mladi i zdravi ljudi mogu da izgube svoje zdravlje zbog preterane upotrebe alkohola mnogo pre nego sredovečne osobe.

Ranije studije su pokazale mešovite rezultate za zdravlje srca po pitanju konsumiranja alkohola. Na primer, umereno konsumiranje alkohola pomaže za niži nivo holesterola, ali povećava rizik za nepravilan rad srca.

Ova studija je analizirala podatke za 858.000 pacijenata lečenih od alkohola 4 godine. Starost pacijenata je bila od 30 do 70 godina i analiza je pokazala da je 4% pacijenata zavisno od alkohola, dok se kod 12% njih razvila kongestivna slabost srca. Upravo je preterano konsumiranje alkohola indikator kongestivne srčane insuficijencije, čak i kada se izbace drugi faktori rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, cigareta i povišenog nivoa holesterola.

Pored toga, studija je otkrila da je konsumiranje alkohola lošije za ljude bez srčanih problema i drugih navedenih faktora rizika, jer je njihovo srce osetljivije na toksičnost alkohola. Kao mogući razlog za takvo stanje navodi se da osobama čije je srce već u lošem zdravstvenom stanju alkohol može manje da naudi. Na bolesno srce toksičnost alkohola nema velikog uticaja.

Dalje se navodi da velika i česta pijanstva mogu i direktno i indirektno oštetiti srce. Alkohol umanjuje efikasnost srčanog mišića da pumpa krv. Takođe, i više pića dnevno u dužem periodu izaziva stanje kardiomiopatije kada je srce naduveno i prošireno sa otežanim normalnim funkcijama. Teška pijanstva povećavaju krvni pritisak koji dosta šteti srcu i krvnim sudovima, a česta pijanstva upravo krvni pritisak zadržavaju visokim i rizičnim za čoveka.

Studija na kraju navodi da povremeno i umereno konsumiranje alkohola može imati neke pozitivne efekte, a previše alkohola sigurno ne. Previše alkohola može imati 15 do 20 negativnih efekata po zdravlje čoveka.

Zaključak

Razmislite o ovome što smo napisali pre nego što rešite da se napijete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar