U trendu

Alkohol uz ovu bolest dovodi do smrti

Nova studija iz Amerike donosi podatak da često konsumiranje alkohola značajno može pogoršati stanje osoba sa HIV-om.

Efekti alkohola mogu biti izraženiji kod osoba sa HIV-om, ali i kod osoba kod kojih je bolest potisnuta antiretrovirusnom terapijom.

Istraživanje je istaklo da HIV pacijenti koji konsumiraju makar samo jedno ili dva alkoholna pića dnevno – imaju veći rizik od smrti i drugih zdravstvenih problema.

Studija je obuhvatala pacijente lečene od HIV-a između 2008. i 2012. godine, bilo je više od 18000 HIV pozitivnih bolesnika i preko 42000 osoba bez infekcije. Istraživana je povezanost između alkohola, razvoja drugih zdravstvenih problema, pored HIV-a, i smrtnosti.

Rezultati su pokazali da čak i umerene količine alkohola kod osoba sa HIV-om izazivaju dodatne zdravstvene probleme.

Zdravstveni problemi primećeni su i kod osoba sa antiretrovirusnom terapijom (potisnutim HIV-om) prilikom konsumiranja alkohola. Iako su osobe sa antiretrovirusnom terapijom u globalu mnogo manje bolesne i imaju mnogo manje zdravstvenih problema, ipak postoji negativni dodatni efekat alkohola na njihovo stanje.

Zaključak

Zaključak studije je da osobe sa HIV-om ne bi trebalo uopšte da konsumiraju alkohol. Procenjuje se da je prag bezbednog konsumiranja alkohola kod osoba sa HIV-om mnogo niži nego kod osoba koje nisu inficirane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar