Andželina Džoli i borba protiv raka

Glumica Andželina Džoli nedavno je obelodanila svoju odluku o operaciji kojom su joj otklonjeni jajnici i jajovod, kako bi smanjila rizik od dobijanja raka jajnika.

Podsećamo da se tridesetdevetogodišnja glumica pre dve godine podvrgla dvostrukoj mastektomiji (otklanjanje dojki) zato što nosi gene (porodična istorija) koji povećavaju rizik od dobijanja raka dojke.

„Njujork tajms“ je objavio izjavu (pismo) Andželine Džoli o svojoj odluci. Ona je objasnila kako ima gen BRCA1, koji utiče na to da ima 87% rizik za rak dojke i 50% rizik za rak jajnika. Njena porodična istorija je takva da su joj majka, baka i tetka umrle od raka.

„Želela sam da i druge žene koje su u opasnosti od raka znaju za dodatne opcije“, napisala je Andželina Džoli i dodala: „Obećala sam tada da ću objaviti bilo kakvu informaciju koje bi mogla biti od koristi, uključujući i sledeće preventivne operacije, uklanjanja mojih jajnika i jajovoda.“

Operacija znači da će kod Andželine Džoli početi i menopauza i da više neće moći da ima dece. Ona kaže da „oseća duboko razumevanje“ za žene koje moraju da donesu istu odluku pre nego što osnuju porodicu. Podsećamo da Andželina Džoli i njen suprug, glumac Bred Pit, imaju troje biološke dece i troje usvojene dece.

Andželina je i inače planirala da se podvrge operaciji u neko dogledno vreme, ali su joj pre dve nedelje lekari rekli da joj rezultati testova krvi „nisu dobri“. Dalji testovi pokazali su da nema rak jajnika, ali je ona odlučila da ide na operaciju da bi smanjila rizik od razvoja raka.

Andželina je izjavila: „Obično postoji više načina da se čovek bavi svojim zdravstvenim problemima. Najvažnije je upoznati se sa svim mogućnostima i izabrati ono što je pravo za vas lično. Nije moguće ukloniti sav rizik od raka, ali se on često nekim tretmanima može smanjiti. Nije lako doneti ove odluke, ali je moguće da se u velikom broju slučajeva preuzme kontrola i smanje rizici za mnoga zdravstvena pitanja.“

Reakcije

Reagujući na odluku Andželine Džoli, Ketrin Tejlor, v. d. generalni direktor „Ovarian cancer action“, kaže: „Pozdravljamo odluku Andželine Džoli da objavi da je imala preventivni operaciju raka jajnika. Predviđamo novi talas tzv. Andželina efekta, koji je pre dve godine proizveo dramatično povećanje broja žena za genetsko testiranje, posle objavljivanja da je Andželina prošla kroz dvostruku mastektomiju.“

Procene su da relativno veliki broj žena u Velikoj Britaniji živi sa mutacijom gena BRCA1. Ako žene znaju da imaju BRCA1 gen, one mogu da preduzmu akciju pre nego se rak razvije, slično kao Andželina. Njena hrabrost da objavi ove vesti mogla bi da spasi mnoge živote.

Stručnjaci smatraju da sve žene koje imaju rak jajnika treba da se testiraju na gen BRCA1, kao i članovi njihove porodice, koji mogu biti izloženi riziku. Na taj način bi se kod mnogih osoba izvršila dijagnoza na vreme ili bi se preventivno sprečio razvoj raka.

Testiranje i poznavanje statusa BRCA1 gena važno je za odluke o lečenju mnogih žena i za članove uže porodice koji takođe mogu biti izloženi riziku.

Izvršni direktor „Target Ovarian Cancer“ Anven Džouns takođe je dala saopštenje: „Odluka da se jajnici uklone kako bi se smanjio rizik od raka jajnika neverovatno je teška odluka za bilo koju ženu. Ova vrsta preventivne operacije ima veoma veliki uticaj, i fizički i emotivni, na ženu. Zato je važno da žena koja ima ovakve opcije razgovara o svim prednostima i nedostacima operacije, i sa svojim lekarom i sa ginekologom i, eventualno, sa psihologom. Da bi se žena odlučila na ovakvu operaciju, potrebno je i izvesno vreme za razmišljanje.“

Procene su da je odluka Andželine Džoli da ispriča svoju priču veoma hrabra i da igra vitalnu ulogu u podizanju svesti o raku jajnika i BRCA1 mutaciji gena, koja značajno povećava rizik od raka jajnika. To je važno za žene, ali je važno i da budu svesne prvih eventualnih simptoma raka jajnika: nadutost, osećaj punog stomaka, česti jaki bolovi u stomaku – jer ne postoji dokazan skrining program za rano uočavanje.

Hirurgija dramatično smanjuje rizik

Preventivne operacije kod žena sa BRCA1 mutacijom gena znatno smanjuju rizik od raka kod „sumnjivih rezultata“, i to za rak dojke – 50% i za rak jajnika i jajovoda – 80%.

„Vrlo je jasno da ova operacija pruža veliku zaštitu od raka. Naša studija govori da operacija znatno smanjuje rizik od raka“, izjavio je dr Timoti R. Rebek, profesor epidemiologije na Školi medicine na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Dr Mauri Markman, klinički profesor na Koledžu za medicinu pri Dreksel univerzitetu i viši potpredsednik za kliničke poslove i terapiju Centara za rak Amerike u Filadelfiji, rekao je: „Na osnovu onoga što znamo o genetskim anomalijama i porodičnim istorijama raka, odluka gospođe Džoli sasvim je umesna i dokumentovano efikasna strategija za smanjenje rizika od razvoja raka dojke i raka jajnika. Uklanjanje jajnika nije 100% efikasno kao strategija u prevenciji raka, jer se ne može ukloniti cela obloga trbušne šupljine, ali teoretski smanjuje rizik od raka za najmanje 80%.“

Napomena

Činjenica je da su javne ličnosti često izložene medijima, ali i njihov privatni život, zdravlje i ponašanje. Iako se na ponašanje javnih ličnosti može gledati na razne načine, „njihovi slučajevi“ mogu i pozitivno delovati na ljude:

  • Posle „prve odluke“ Andželine Džoli i objavljivanja u javnosti, veliki broj žena je češće odlazio na preglede i ispitivanja (pogotovu žene sa povećanim rizikom od raka zbog istorije u porodici).
  • Posle smrti Robija Vilijamsa, veliki brj ljudi koji je patio od depresije javio se svojim lekarima za pomoć zbog „svoje“ depresije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.