U trendu

Aparat za merenje pritiska pokazuje različite rezultate? Jedino ovaj način daje tačne podatke

Ako pri merenju pritiska nekoliko puta uzastopno dobijete različite vrednosti, problem je verovatno u tome što se niste pripremili kako treba. Evo šta je sve potrebno uraditi da bi podaci koje vam pokaže kućni merač krvnog pritiska bili precizni.

Osobama s hipertenzijom preporučuje se da svakodnevno proveravaju krvni pritisak. Merač pritiska je moguće kupiti u svakoj apoteci, ali ključno je da se merenje pritiska kod kuće izvodi prema pravilima struke jer jedino tako ćete dobiti precizne rezultate. Ako vam se događa da aparat pokazuje različite vrednosti nekoliko puta zaredom, najverovatnije nije problem u njemu, nego vi radite određene greške u procesu.

U nastavku saznajte kako pravilno izmeriti pritisak u pet koraka.

1. Ispraznite bešiku pre merenja pritiska: Osećaj punog bešike čini osobu nervoznom i nemirnom, što podiže arterijski pritisak. Zbog pune bešike izmerena vrednost može biti za 5-10 mmHg viša od prave.

2. Odmorite se: Potrebno je odmoriti se barem pet minuta u fotelji ili na stolici, na mestu na kojem planirate da izmerite pritisak. Nemojte govoriti, uzbuđivati se, niti hodati – sve to podiže pritisak.

3. Pravilno se namestite: Morate sesti na stolicu ili u fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge.

4. Položaj ruke je veoma važan: Visoko zavrnite rukav na ruci na kojoj ćete meriti pritisak. Najbolje je ruku postaviti u nivou srca na stolu. Prvi put izmerite pritisak na obe ruke i na kojoj se pokaže veća vrednost, na toj se ubuduće meri.

5. Ostanite mirni: Tokom merenja nemojte pričati, niti se pomicati. Na rezultate može utjecati i uzbuđenje, a zbog toga vrijednost tlaka može biti i nekoliko desetina mmHg viša od realne.

Pre merenja pritiska ne smete piti kafu i crni čaj, jer mogu po poviše vrednosti, a izbegavajte i energetska pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar