U trendu

Aspirin ima antikancerogeno dejstvo

Brojna istraživanja potvrdila su da aspirin ima antikancerogeno dejstvo. Najnovije u nizu ovih istraživanja pokazalo je, nakon uspešno završene terapije lečenja raka dojke, da žene koje nastave sa uzimanjem aspirina znatno smanjuju rizik od umiranja ukoliko dođe do ponovne pojave raka.
Kako se ovo saznanje odnosi na osobe koje se leče od raka, a kako na one koji su zabrinute zbog mogućih rizika?
Da li aspirin stvarno povećava šanse za preživljavanje?
Jedino kliničko ispitivanje u kojem se testira prepisana terapija, nasuprot neaktivnom placebu, može dokazati da je terapija aspirinom efikasna. Međutim, dok dokazi ove vrste ne budu dostupni, sledeća najbolja stvar jeste sprovođenje istraživanja u kome se tokom određenog vremenskog perioda posmatraju osobe koje se leče ovom terapijom. U jedno od takvih istraživanja bilo je uključeno 4.000 medicinskih sestara koje su prethodno bile lečene od raka dojke, i to 12 meseci ranije.
Rezultat: kod medicinskih sestara koje su uzimale aspirin, kada je reč o umiranju od raka i ponovne pojave bolesti na drugome mestu, verovatnoća je bila znatno manja. Nakon uzimanja u obzir stadijuma raka, statusa menopauze, telesne mase i hormonalne osetljivosti tumora, kod žena koje su uzimale aspirin svakog dana u nedelji verovatnoća za smrt od raka dojke smanjena je za čak 43%.
Ipak, nalazi istraživanja mogu se primeniti samo na žene koje nastave sa normalnim životom najmanje 4 godina nakon terapije lečenja. S obzirom na to da čak 90% žena sa dijagnozom raka dojke živi u proseku najmanje 5 godina nakon terapije, nalazi ovog istraživanja nose prilično veliki klinički značaj.
Može li terapija aspirinom uspešno zameniti ostale terapije za lečenje raka dojke?
Nažalost, odgovor nije potvrdan. Ukoliko aspirin i pomaže pri sprečavanju ponovne pojave raka, on to čini jedino ukoliko dopunjuje već preporučene terapije za lečenje raka.
Da li aspirin može da spreči pojavu raka dojke?
Izvesna istraživanja ukazuju na to da aspirin ima potencijal da smanji rizik od pojave raka dojke, i to kod žena koje nisu nikada bolovale od ove bolesti. Druga istraživanja došla su pak do sasvim suprotnih zaključaka. Jedno je sigurno – nakon kombinovanja podataka većeg broja istraživanja, postoji nagoveštaj da aspirin ili neki drugi lek protiv upale mogu u određenoj meri smanjiti rizik od pojave raka dojke.
To saznanje s druge strane ne znači da žene koje nemaju rak dojke treba svakodnevno da uzimaju aspirin, jer uzimanje ovog leka nosi određeni rizik, posebno kada je reč o stomačnom i unutrašnjem kravrenju. Dakle, kod većine žena rizici koje nosi redovno uzimanje aspirina prevazilaze dobrobit uzimanja ovog leka kada je reč o sprečavanju raka dojke. Ukoliko se uzima pod nadzorom lekara, regularna manja doza aspirina, dokazano je, smanjuje čak i rizik od pojave srčanih oboljenja.
Smatra se i da aspirin može donekle umanjiti rizik od pojave ostalih vrsta raka, posebno raka prostate i raka debelog creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.