U trendu

Astma – kako je lečiti?

Ukoliko vi, vaša voljena osoba ili osoba iz vaše neposredne okoline imate astmu, od izuzetnog je značaja da budete upoznati sa metodama lečenja. Razumevanje astme će vam omogućiti i olakšati saradnju sa ličnim doktorom, pa ćete se svakodnevno lakše nositi sa simptomima i snaći ako dođe do napada.
Veoma bitnu ulogu u svemu imaju, naravno, i lekovi koji se koriste u borbi protiv ove bolesti.
Steroidi i lekovi protiv upala
Lekovi protiv upala, a posebno steroidi koji se unose udisanjem, predstavljaju najvažnija sredstva za lečenje većine ljudi koji boluju od astme. Oni sprečavaju asmatične napade tako što umanjuju otoke i stvaranje sluzi u disajnim kanalima. Usled njihovog dejstva, disajni kanali postaju manje osetljivi, a samim tim i otporniji na uticaje iz spoljašnje sredine koji podstiču astmu.
Bronhidilatori
Inhalatori na bazi bronhidilatora ublažavaju simptome astme tako što opuštaju mišiće koji se nalaze oko disajnih kanala koji ih inače stežu i pritiskaju kada dođe do napada astme. Bronhidilator-inhalatori sa kratkotrajnim efektom koriste se kada je neophodno brzo oslobađanje od simptoma astme, kao što su kašalj, bol i stezanje u predelu grudi i gubljenje daha, i to tako što šire bronhijalne kanale. Ukoliko vam je inhalator neophodan više od dva puta nedeljno, na ovaj način je nemoguća odgovarajuća kontrola astme. I tada treba konsultovati lekara, radi prelaska na malo jače lekove.
S druge strane, bronhijlani inhalatori sa dugotrajnim dejstvom često se kombinuju sa steroidima koji se udišu, u slučajevima kada se kod osobe javljaju simptomi astme više od jednom nedeljno, i to kada lečenje samo steroidima koji se unose disanjem nije dovoljno efikasno.
Astma-inhalatori
Predstavljaju najčešće upotrebljavane i najefektnije posrednike kojima se lekovi za lečenje astme unose pravo u pluća. Postoje i kombinovani inhalatori ove vrste koji u sebi sadrže dva različita leka – steroid koji se udiše i bornhidilator sa dugotrajnim dejstvom. Upravo su ovi kombinovani inhalatori najčešće u upotrebi, ne samo zbog svoje praktičnosti već i zbog toga što održavaju efekat najmanje 12 sati od trenutka uzimanja.
Astma i disajni aparati
Ukoliko imate poteškoća sa upotrebom malih inhalatora, postoji mogućnost da vam lekar preporuči i prepiše upotrebu "astma disajnog aparata". Jedna od verzija ovog aparata, sa maskom, obično se koristi kada su u pitanju novorođenčad, manja deca, starije osobe ili svako ko ima poteškoća pri upotrebi regularnih inhalatora. Ovaj aparat lekovitu tečnost pretvara u svojevrsnu maglu, čime se lekovi mnogo lakše udišu i dospevaju lakše i brže do pluća. U poređenju sa konvencionalnim inhalatorima, ovaj čitav proces traje svega nekoliko minuta duže.
Prednizon za zaustavljanje napada astme
Ukoliko u nekom trenutku doživite ozbiljan napad astme, veoma je verovatno da će vam lekar, radi prevencije budućih napada, prepisati prednizon pilule (na 5-14 dana). Ovaj lek je trenutno najjači lek u borbi protiv astme. Ali ono što je takođe jako bitno znati jeste da izaziva određene nuspojave. Ukoliko se uzima manje od dve nedelje, ove nuspojave će biti samo privremene. Međutim, ukoliko se uzima više meseci, nuspojave mogu biti jako ozbiljne, a što je još opasnije, i trajne. Nakon što su simptomi nastali usled napada astme uspešno izlečeni, lekar će raditi na tome da umanji vašu potrebu za ovim lekom. Najbolji metod za to predstavlja svakodnevno uzimanje kortikosteroida.
Iako je astma, nažalost, danas postala uobičajena bolest, ona takođe predstavlja i jako ozbiljan disajni poremećaj koji zahteva odgovarajuću medicinski dijagnozu i usmereno lečenje. Zato je od velikog značaja konsultovanje sa lekarom, kako bi se otkrilo koji vam to metodi i lekovi najviše odgovaraju. Samim tim ćete i sebi, kao i osobama u neposrednoj blizini, olakšati svakodnevnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.