U trendu

Astma: prvi znaci, lečenje i brza pomoć

Astma je široko rasprostranjena kako kod dece tako i kod odraslih, svuda u svetu. Do danas je bilo mnogo studija i istraživanja o astmi i poboljšanju njenog lečenja.

Novo istraživanje iz Kanade donosi podatke o umanjenom riziku i zaštićenosti od pojave astme ukoliko se kod beba do 3 meseca u crevima razviju 4 vrste bakterija:

faecalibacterium
lachnospira
veillonella
rothia

Broj obolelih od astme u stalnom je porastu od 1950. godine. Danas je astma prisutna kod 20% dece u zapadnim zemljama.

Istraživači su uzeli Veliku Britaniju kao primer gde 5,4 miliona ljudi trenutno prima terapiju zbog astme. Iako je stopa od 1990. godine u stagnaciji, Britanija ima najviši procenat obolelih u Evropi.

Istraživanje kanadskih naučnika zasnovano je na analizama stomačnih bakterija kod 319 beba sa napunjena 3 meseca i kasnije s jednom godinom.

Istraživanje je potvrdilo da prisutnost gorenavedenih bakterija u stomaku štiti organizam od astme i umanjuje rizik od astme kasnije u detinjstvu.

Rađeno je i paralelno istraživanje sa miševima na istom principu i rezultati su bili isti.

Istraživanje pokazuje da dobre bakterije imaju značajnu ulogu u zaštiti od astme, ali i u kreiranju ukupnog imunog sistema organizma. Takođe se ukazuje na kratak rok (100 dana) za terapijsku intervenciju kao zaštitu od pojave astme u kasnijem periodu.

Israživanje, međutim, navodi da su potrebna dalja istraživanja sa većim uzorkom ispitanika da bi se ovi nalazi potvrdili i pomoglo mnogim bolesnicima.

Povodom ovog istraživanja bili su skeptični pojedini iz zvaničnih zdravstvenih institucija jer se navodi da je astma složeno stanje, da delikatna ravnoteža crevnih bakterija u našim telima utiče na imuni sistem i može uticati na razvoj astme.

Mnogo više istraživanja je potrebno da bi se razumelo šta ovi nalazi znače u smislu pružanja saveta za buduće roditelje, zatim za razvoj budućeg tretmana i na kraju leka za astmu.

Veoma pažljivo se mora pristupiti svakom pa i najmanjem problemu koji se može javiti jer su u pitanju deca (trenutno samo u Velikoj Britaniji milion dece boluje od astme).

Napišite komentar