U trendu

Bakterije na stetoskopima

Lekari bi trebalo da dezinfikuju svoje stetoskope posle svakog kliničkog pregleda, jer i stetoskopi mogu biti izvori bakterijske kontaminacije.

Istraživači iz Ženeve otkrili su da je dijafragma na kraju stetoskopa imala više bakterija nego bilo koji deo ruke lekara.

Istraživač dr Didije Pitet sa Univerziteta u Ženevi kaže u saopštenju: „Gledano iz perspektive bezbednosti pacijenata i lekara od infekcije, stetoskop treba posmatrati kao produžetak ruke lekara i dezinfikovati ga posle svakog kontakta sa pacijentom.“

Kontaminacija

U ovoj studiji su u 71 ordinaciji lekara merene količine bakterija, u proseku je jedan od tri lekara koristio sterilne rukavice i sterilni stetoskop. Nakon svakog pregleda, ispitivana su dva dela stetoskopa (cevčice i dijafragma) i četiri regiona ruku lekara i meren je ukupan broj prisutnih bakterija na tim mestima.

Na dijafragmi stetoskopa pronađeno je više bakterija nego na svim delovima ruku lekara osim na prstima. I cev stetoskopa sadržala je dosta bakterija, više nego najčistiji deo ruke lekara.

Slični rezultati pronađeni su nakon pregledanih pacijenata koji su imali infekciju MRSA (meticillin-resistant Staphylococcus aureus).

Higijena ruku

Autori studije podsećaju lekare da moraju biti svesni potrebe za dezinfekcijom stetoskopa posle svake upotrebe i da se prema njemu odnose kao prema svakom instrumentu koji koriste.

Dr Pitet objašnjava kako se stetoskop u ordinaciji koristi više puta tokom jednog dana i dolazi direktno u kontakt sa kožom pacijenata. Na taj način se na „vrhu“ stetoskopa (membrani) može naći nekoliko hiljada bakterija (uključujući MRSA) prikupljenih tokom prethodnih fizičkih pregleda. Zato istraživači ističu kako stetoskop može biti potencijalno značajan „prenosnik“ bakterija i infekcija.

Jedan lekar iz Velike Britanije predložio je da dezinfekcija stetoskopa pre svake upotrebe, treba da bude osnovni postupak svakog medicinskog profesionalca.

Kontrola infekcija

Dr Kler Tejlor, član Saveta Kraljevskog koledža lekara opšte medicine iz Birmingema, kaže: „Mi smo više nego ikada svesni važnosti očuvanja higijenskih standarda u zaštiti nas i naših pacijenata. Treba redovno čistiti svoj stetoskop alkoholnim maramicama i prati ruke dezinfekcionim sredstvima posle pregleda svakog pacijenta. To je deo naše uloge kako bismo se osigurali da smo uradili sve što možemo da bi se sprečilo širenje zaraze.“

Napomene

U studiji nije navedeno da li veliki ili mali broj lekara ne dezinfikuje stetoskope, već je samo ukazano na to da „i ova sitnica“ može biti važna u prenošenju bakterija. Studija je nedavno objavljena u brošuri „Klinički postupci“ klinike Mejo.

Podsećamo sve čitaoce da treba voditi računa o higijeni na svakom mestu i da nema beznačajnih „sitnica“ koje prenose bakterije.

Napominjemo da su prodavci (naročito hrane) na jednom od prvih mesta po tome da mogu biti „ugroženi“ ili da mogu „preneti“ infekcije: dodirivanje novca pa hrane, dodirivanje kase (tastature) pa hrane, uzimanje metle i brisanje poda pa dodirivanje hrane, dodirivanje drugih ruku pa uzimanje hrane.

I mi sami nekad nesvesno možemo prenositi bakterije tako što ćemo na pijaci ili u supermarketu pipati više puta svaku voćku ili povrćku.

Opet podsećamo, po dolasku kući, svi ukućani (i mi i deca) prvo treba da idu u kupatilo da operu ruke, kao i pre i posle jela…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.