Bebe bez alergija

Novo istraživanje iz Švedske preporučuje roditeljima koji žele da zaštite svoju decu od razvoja alergija da pokušaju jednostavan pristup uvođenja dece u svet mikroorganizama tako što će ubaciti cucle u svoje usta pre nego što ih vrate svojim bebama.
Iako to možda zvuči odvratno ili čak rizično, istraživači su otkrili da transfer oralnih bakterija od odraslih do dece pomaže osposobljavanju imunog sistema, ignorišući bakterije koje ne predstavljaju opasnost.
Istraživači su želeli da provere da li izlaganje mikrobima u prvim mesecima života utiče na razvoj alergija. Oni su otkrili da su deca čiji su roditelji stavljali u usta cucle kako bi ih očistili imala manje šanse da pate od astme, ekcema i osetljivosti na alergene u odnosu na decu čiji roditelji nisu čistili cucle na ovaj način.
Autori istraživanja zaključili su da to što roditelji sisaju cucle svojih beba pomaže da se smanji rizik od alergija uz pomoć prenosa mikroba putem pljuvačke roditelja.
U studiji je prvobitno regrutovano 206 trudnica, dok je 187 njihovih beba bilo uključeno u istraživanje. Naučnici su tražili da trudnice potiču iz porodica sa najmanje jednim roditeljem koji pati od alergija kako bi utvrdili da li mogu identifikovati drugačiji odgovor imunog sistema kod dece.
Istraživači su pratili svih 187 beba dok nisu napunile 18 meseci, a 174 njih sve dok nisu imale 36 meseci. Istraživači su odabrali da procene decu na tim određenim vremenskih intervalima, jer se neke bolesti, kao što su ekcemi, razvijaju rano u životu.
Uvođenje čvrste hrane u ishranu odojčeta izgleda da nije uticalo na rezultate istraživanja, jer su istraživači pronašli razlike kod mikrobioloških flora ustiju već sa 4 meseca, u doba kada je većina dece i dalje na majčinom mleku.
Reakcije
„Svrha imunog sistema je da se napravi razlika između bezopasnog i štetnog. Ako vaš imuni sistem nije upoznat sa dovoljno mikroba, onda on automatski negativno reaguje na stvari koje nisu štetne, kao što su hrana, mačja dlaka ili grinje,“ kaže dr Ron Ferdman, pedijatrijski alergista iz Dečije bolnice u Los Anđelesu.
Ferdman, koji nije bio povezan sa istraživanjem, poziva na oprez prilikom tumačenja rezultata istraživanja jer je učestvovao mali broj beba, tako da je, prema njegovom mišljenju, teško generalizovati rezultate.
Dr Tom Glas, profesor forenzičke nauke, patologije i stomatologije na Univerzitetu Oklahoma, nedavno je predvodio istraživanje koje je na dečjim cuclama pronašlo širok spektar bakterija, gljivica i buđi koje izazivaju bolesti. Istraživanje je takođe otkrilo da na cuclama može da se razvije ljigav sloj bakterija koji se naziva biofilm i koji menja normalne bakterije u ustima dece, što izaziva upalu i može povećati rizik od pojave gastrointestinalnih problema, pa čak i infekcije uha.
„Vrednost upotrebe pljuvačke roditelja da očiste prljavu cuclu već je neko vreme poznata. Mi već duže vreme govorimo da ako ste na primer u prodavnici i vašoj bebi ispadne cucla, bolje je da prvo stavite cuclu u usta i tako je očistite, jer vaša pljuvačka sadrži i komponente munoglobulina koje se bore protiv bakterija,“ kaže Glas.
Međutim, on je izrazio zabrinutost zbog toga što istraživači nisu identifikovali specifične mikrobe prenete od roditelja do cucle.
Šta roditelji treba da urade da bi sprečili alergije kod svoje dece?
Bebe treba da budu izložene svemu što nas okružuje, a izlaganje mikrobima u normalnom okruženju deluje zaštitnički. Dojite najmanje četiri do šest nedelja, ako možete. Ne pušite i ne izlažite svoju decu pasivnom pušenju.
Takođe je važno održavati higijenu svega što beba „stavlja u usta“, ali je činjenica da ne treba preterivati jer svako „držanje bebe u staklenom zvonu“ čini bebu (dete) manje otpornim na „normalne bakterije i mikrobe“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.