Bezazleno – ili ne?

Postoje neki simptomi, to jest tegobe, koji se često jave, ali i često prođu sami od sebe – obično ih nazivamo bezveznim i smatramo samo manjom ili većom gnjavažom. Nekada su ovi simptomi zaista bezazleni, a nekada bi na njih ipak trebalo obratiti pažnju.
Jedna od takvih „bezvezarija“ su modrice. Ako vam se pojave onda kada se negde udarite, ali nisu nešto posebno velike, nema razloga za brigu. I one „ma kad sam se to udarila?“ modrice takođe nisu razlog za uzbunu, ako nisu velike – neke osobe imaju nežnu kožu, ali dobro tolerišu bol, pa i ne primete da su se o nešto udarili, a zbog nežne kože i nešto lakše pucajućih kapilara vrlo lako dobiju modrice. Ako se, međutim, posle sasvim lagane povrede na koži pojave veoma velike modrice, tada bi već trebalo posetiti lekara, jer bi moglo da se radi o poremećaju krvi.
Žeđ će se kod nekih osoba javljati često. Sad, ako je to nakon vežbanja, ili ste konstantno fizički aktivni, ili je vrućina, ili ste u prostoriji sa klima-uređajima (od njih se žedni), žeđ nije nešto što treba da vas zabrine – to je samo signal da je vašem organizmu potrebno još tečnosti. Ako ste pak konstantno žedni (čak i bez prethodno nabrojanih uzroka), i to u toku noći, i ako noću često mokrite, tu bi moglo da se radi o dijabetesu tipa 2 – ispijanje vode i mokrenje predstavljaju pokušaj organizma da se oslobodi viška šećera. Ova tegoba može da se ublaži dijetom i zdravim načinom života, mada su nekad neophodni i lekovi – u svakom slučaju, ako se prepoznajete u čestoj noćnoj žeđi i čestom noćnom šećeru, posetite lekara.
Svrab je još nešto što iritira, a najčešće je bezazlen. Nemate nikakvog razloga za brigu ako se javi zimi i praćen je suvom kožom i perutanjem kože, samo redovno koristite hidrirajuće mleko ili losion za telo. Svrab može da se javi i ako vam koža loše reaguje na nov deterdžent (a veš-mašina ne ispire rublje kako treba), tada je „lek“ popraviti veš-mašinu, a po potrebi i promeniti prašak za veš. Ukoliko, međutim, svrab ne prolazi, može se raditi o ekcemu, upali kože, infekciji kože koju su izazvale grinje ili gljivice… Tada pomoć treba potražiti kod dermatologa; sve navedeno trebalo bi da može uspešno da se izleči odgovarajućom terapijom (samo budite strpljivi, jer lečenje ume da potraje, i to prilično).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.