U trendu

Bila je zanemarena: ova ženska tegoba otežava začeće

Novo istraživanje iz Danske donosi podatak da osobe ženskog pola koje imaju astmu mogu imati problema da ostanu trudne. Ova studija je potvrdila i ranija istraživanja gde je astma povezana sa nižom stopom nataliteta.

Tokom istraživanja ispitano je 245 žena starosti od 23 do 45 godina koje su posetile centar u Kopenhagenu jer nisu bile u stanju da zatrudne. Tokom njihovog tretmana rađeni su testovi na astmu i alergiju. Od njih 245, astmu je imalo 26 žena. Narednih 12 i više meseci praćeno je lečenje radi uspešne plodnosti. Praćenje svake žene pojedinačno od strane studije prestajalo je po uspešnosti začeća.

Ženama koje nisu imale astmu prosečno je bilo potrebno 32 meseca za uspešnu trudnoću u odnosu na žene sa astmom, kojima je bilo potrebno 55 meseci.

Takođe, žene sa astmom imale su manje šanse da zatrudne. Samo 39,6% njih je ostalo u drugom stanju tokom trajanja ove studije u poređenju sa 60,4% žena koje nisu bolovale od astme.

Primećeno je da su ovi podaci još izraženiji kod žena sa više godina starosti (iznad 35 starosti).

Sumirajući rezultate studija, navodi se da nalaz u kliničkim uslovima istraživanja dodaje novu težinu epidemiološkim dokazima povezanosti između astme i plodnosti.

Istraživanje navodi da uzročno-posledična veza nije jasna, ali se pretpostavlja da to može biti povezano sa različitim vrstama astme, psihološkim stanjem žena, lekovima za astmu ili hormonima.

S obzirim na dokaze, studija navodi da lekari treba da ohrabre žene sa astmom da zatrudne u ranijem dobu (dok su mlađe) i optimiziraju svoje lečenje astme.

Međutim, reakcije na ovu studiju od strane pojedinih zdravstvenih radnika nisu bile blagonaklone. Dr Samanta Voker iz Velike Britanije, inače direktorka istraživanja za astmu, u saopštenju navodi da su ovi podaci frustrirajući za mnoge žene koje žele da zatrudne jer se ne nudi nikakvo rešenje. Opcija planiranja porodice ranije u životu nije održiva niti moguća za sve žene sa astmom.

Neki lekari smatraju da je umesto navedene opcije bolje usavršiti saznanja koja povezuju astmu i hormone. Veće istraživanje može utvrditi bolje razumevanje toga kako astma utiče na plodnost.

Takođe, potrebno je bolje razumevanje astme kao i kontrole samog stanja. Saznanje kako lekovi utiču na astmu i kako ih pravilno koristiti možda je najbitnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.