U trendu

Biljka koja se vekovima koristila protiv prehlade i gripa

Crni zova ili crna bazga je ponovo aktuelna biljka jer se pokazao kao dobar prirodni saveznik u borbi protiv infekcija. Crne bobice su bogate antioksidansima i imaju antiinflamatorna svojstva. Najbolje vreme da ovu biljku uključite u ishranu je zimska sezona virusa i prehlada.

Zova se vekovima koristi u medicinske svrhe, posebno u Grčkoj, Skandinaviji, Portugalu i Maroku. Jedna je od najčešćih lekovitih biljaka na svetu i koristi se u narodnoj medicini za lečenje groznice i reumatizma, išijasa, infekcija i drugo. Danas se suplementi uglavnom koriste za lečenje simptoma prehlade i gripa, piše health.com.

Zova se odnosi na nekoliko varijeteta drveta Sambucus, cvetnice iz porodice Adokaceae, a Sambucus nigra je najčešće korišćena vrsta zove i poreklom je iz Evrope. Cvetovi biljke pretvaraju se u plodove – bobice zove.

Puna vitamina C

Šolja zove sadrži 52,2 mg vitamina C, koji štiti imunitet, sprečava bolesti i pomaže u oporavku mišića.

Ima visoku antioksidativnu moć

Sveže ceđeni sok od zove sadrži mnoga antioksidativna jedinjenja kao što su protokatehuinska i hlorogenska kiselina i razne fitonutrijente kao što su flavonoidi kvercetin i rutin.

Flavonoidi imaju antiinflamatorno dejstvo i štite ćelije od oksidativnih oštećenja koja mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i kognitivnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Štiti zdravlje srca

Crna zova je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale, kao i holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska smanjenjem količine mokraćne kiseline u krvi. Utvrđeno je da povišeni nivoi mokraćne kiseline mogu predvideti razvoj hipertenzije.

Smanjuje upalu i stres

Anti-inflamatorna svojstva crne zove mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Jača imuni sistem

Jedenje bobica zove može vam pomoći da se brže oporavite od respiratornih bolesti. Može smanjiti trajanje obične prehlade, kao i infekcija gornjih disajnih puteva i gripa.

Dobro za zdravlje disajnih puteva i pluća

Bobica crne zove sadrži kvercetin, flavonoid i antioksidans za koji se zna da pomaže funkcionisanju pluća, posebno kod onih koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), objasnio je stručnjak.

Studija objavljena u časopisu Biology otkrila je da crna zova može da ublaži simptome kod ljudi sa HOBP kada se kombinuje sa drugim jedinjenjima. Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja da bi se pružili ubedljivi dokazi o tome kako zova pomaže bolestima pluća.

Bogata vlaknima

Sadržaj vlakana u bobicama bazge podstiče zdrava creva, laku probavu i jak imuni sistem. Zova poboljšava zdravlje creva prebioticima, oblikom vlakana koji hrani probiotike, poznate kao dobre bakterije u crevima.

Jedna porcija zove sadrži približno sedam grama vlakana, što je četvrtina preporučenog dnevnog unosa, prenosi N1.info.

Kontroliše šećer u krvi

Zova može pomoći osobama sa dijabetesom da kontrolišu šećer u krvi. Fitonutrijenti i polifenoli u bobici crne zove pomažu telu da efikasnije procesuira glukozu, čineći ovu bobicu korisnom za upravljanje glukozom i održavanje ravnoteže.

Ublažava bol u grlu i kašalj

Istraživanja su pokazala da crna zova skraćuje trajanje i težinu prehlade i gripa, kao i simptome respiratorne infekcije kada se konzumira u obliku pastile ili ekstrakta. Prednosti su bile najveće kada su učesnici uzimali bobicu bazge u roku od 48 sati od razvoja simptoma.

Štiti zdravlje kože

Antioksidansi smanjuju oksidativna oštećenja u telu koja mogu dovesti do oštećenja kože, čime se održava zdravlje i mladost kože.

Rizici i neželjeni efekti

Obavezno skuvajte sirove bobice zove pre nego što ih pojedete. Jedenje sirovog bobičastog voća može vas izložiti riziku od trovanja cijanidom, što dovodi do mučnine, povraćanja i dijareje. Toksična svojstva zove nestaju kada se kuva na 80 stepeni Celzijusa.

Izbegavajte da jedete koru, listove i semenke zove ako imate osetljiv stomak ili bilo koje gastrointestinalno patološko stanje.

Umerena konzumacija bobica bazge je u redu, sve dok ih jedete kuvane – još jednom napominjemo da se bobice nikada ne jedu sirove. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što u svoju ishranu uključite dodatke bobica zove ili crne zove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar