U trendu

Biljni lekovi za srce

Veliki broj ljudi sa srčanim oboljenjima kao terapiju koristi biljne lekove u nadi da će poboljšati zdrvastveno stanje.

Dosadašnja naučna istraživanja dala su veoma oskudne dokaze o bezbedonosnom i efikasnom delovanju biljnih lekova srčane tegobe ili bolesti. Bez obzira na to, biljni lekovi su veoma traženi na tržištu.

U većini zemalja biljni lekovi prodaju se bez prethodnog kliničkog ispitivanja, pa zato postoji malo dokaza o njihovoj bezbednosti i efikasnosti u lečenju. Kako bi se sagledao problem, u Americi je nedavno vršeno istraživanje kojim su testirana 42 najtraženija biljna leka za lečenje bolesti srca (visokog krvnog pritiska, srčane insuficijencije, jačanje arterija).

Rezultati su pokazali da ni jedan od testiranih lekova ne izaziva neželjene efekte kao ni potencijalne komplikacije. Istraživači navode da je mogući razlog popularnosti biljnih lekova i taj što nije bilo neželjnih komplikacija, pa se često dešava da pacijenti sa bolestima srca svojim lekarima i ne prijavljuju da uzimaju biljne lekove.

Istraživači zbog toga smatraju da bi lekari trebalo da unaprede svoje znanje o biljnim lekovima kako bi adekvatno odmerili kliničke implikacije. Tada lekari mogu pacijentima sa bolestima srca objasniti da prirodno ne mora uvek da znači i bezbedno i da postoje potencijalni rizici i od biljnih lekova.

Komplikacije od biljnih lekova nastaju kada pacijenti na svoju ruku prestanu sa kliničkom terapijom i počnu sa uzimanjem biljnih lekova bez konsultacije sa bilo kim.

Zašto su konsultacije sa lekarom važne?

Zbog toga se navodi da je savetovanje sa lekarom veoma bitno za svakog pacijenta jer se u otvorenom razgovoru na relacije lekar-pacijent mogu objasniti sve prednosti ali i mane pojedinih biljnih lekova ukoliko je osoba već pod medicinskom ili kliničkom terapijom.

Važno je znati da neki biljni preparati mogu oslabiti dejstvo „redovnih“ lekova ako se uzimaju istovremeno, što može pogoršati zdravstveno stanje. Postoji i druga vrsta opasnosti – kada biljni preparati u sadejstvu sa lekovima „pojačaju“ dejstvo, što takođe može biti opasno (na primer znatno povećanje krvnog pritiska ili smanjenje krvnog pritiska ispod normalnih vrednosti…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar