Bolest će potonuti u zaborav?

Bolest će potonuti u zaborav, kako to lepo zvuči. Nažalost, to se neće desiti baš odmah; ipak, uz čuda moderne medicine i bioinženjering, izgleda kao da se krećemo ka tome – ili makar ka tome da više ne postoje neizlečive bolesti. O čemu se radi?
Najizglednije se čini korišćenje matičnih (stem) ćelija u različite svrhe – obnavljanje tkiva, uzgajanje zdravih ćelija koje će biti moguće ubaciti u obolele organe i tako izlečiti bolest… To pomalo zvuči kao da se oštećene ćelije zamenjuju kao rezervni delovi. Ipak, nema razloga za strah, ma koliko to neobično zvučalo, jer (bar zasad) nema planova da se ljudi pretvaraju u neka čudna stvorenja iz mašte, već samo da se iskoristi ono što već postoji u našem organizmu.
Matične ćelije koje postoje u našem organizmu već imaju zadatak da obnavljaju oštećene organe. Sada je te ćelije moguće uzeti iz ljudskog tkiva, umnožiti ih, vratiti u organizam i time pomoći spontani proces oporavljanja. To se već radi u slučajevima presađivanja kože, rožnjače i nekih nervnih tkiva.
Predviđa se da će pomoću matičnih ćelija moći da se leče delovi srca oštećeni infarktom. Eksperimenti na životinjama pokazali su se kao izuzetno uspešni, pa će se ta metoda verovatno uskoro primenjivati i na čoveku. Smatra se da će slična stvar biti moguća i u neurologiji; recimo, moći će tako da se leče zone pogođene moždanim udarom. Za neke druge bolesti pak ovaj metod još uvek ne može da posluži, na primer, za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Problem je što moždani putevi zahvaćeni ovim bolestima nisu homogeni, pa se ne zna gde tačno presaditi ćelije za regeneraciju, to jest kako da se ne napravi neka druga šteta po zdravlje.
Još jedno predviđanje je da će se u bliskoj budućnosti tek rođenoj deci uzimati uzorci mišićnog i koštanog tkiva koji će potom biti pohranjeni u banku matičnih ćelija. U slučaju da se njihovom vlasniku nekad desi neka nesreća ili se razboli, iz banke će se uzeti deponovane ćelije, uzgojiti i transplantirati.
Nije još sve savršeno, ali krećemo se ka tome…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.