U trendu

Bolest sa 100 lica: Šta je Sjogrenov sindrom s kojim je Slađana Milošević vodila tešku bitku

Sjogrenov sindrom je autoimuno sistemsko progresivno oboljenje. Tačan uzrok nastanka bolesti se ne zna, kao ni tok i prognoza

Pevačica Slađana Milošević umrla je u 69. godini u Zemunskoj bolnici jednom prilikom je govorila javno kako je pre nekoliko meseci bila hospitalizovana i otkrila da već dve godine vodi bitku za život. Naime, našoj čuvenoj umetnici je dijagnozifikovan Sjogrenov sindrom, prenosi najžena.rs.

Sjogrenov sindrom je poremećaj imunološkog sistema koji se može identifikovati po dva najčešća simptoma – suvim očima i suvim ustima. Bolest često prati druge poremećaje imunog sistema, kao što su reumatoidni artritis i lupus. Kod Sjogrenovog sindroma obično se prvo oštećuju sluzokože i žlezde u očima i ustima, što rezultira smanjenom proizvodnjom suza i pljuvačke. Ova bolest je mnogo češća kod žena.

Kod sekundarnog Sjogrenovog sindroma, osoba ima drugu autoimunu bolest.

Čest simptom su suva usta, što može da poveća rizik od karijesa. Takođe, može da oteža govor ili gutanje. Kako navodi zdravstvena platforma Healthline, žvakanje žvake ili sisanje bombone mogu da vam pomognu s ovim simptomom.

Drugi čest simptom jeste suvo oko. Može se manifestovati kao goruća senzacija ili osećaj da imate nešto u oku. Zapravo, Sjogrenov sindrom može da utiče na celo telo. Neki kao simptom imaju vaginalnu suvoću, suvu kožu, malaksalost, osip ili bol u zglobovima. Takođe, može uzrokovati upalu pluća ili bubrega.

Koji su faktori rizika?

Ne postoji specifičan faktor rizika za Sjogrenov sindrom. 9 od 10 ljudi koji ga imaju, kako piše Healthline, jesu žene i čest je kod žena u postmenopauzi. Trenutno se istraživanja bave ispitivanjem da li estrogen povezan s ovim stanjem. Ako imate druge autoimune bolesti ili porodičnu istoriju bolesnika s ovim stanjem, imaćete viši rizik da se i kod vas razvije.

Kako se dijagnostikuje?

S obzirom na to da su simptomi prilično uopšteni, vaš doktor će morati da uradi dosta testova da bi dao dijagnozu. Pored fizičkog pregleda i vaše medicinske istorije, treba uraditi i testove iz krvi kako bi se proverila određena antitela povezana sa Sjogrenovim sindromom.

Dijagnostikuje se i na osnovu specifičnih promena očiju, usta i žlezda, uz nalaz autoantitela i histološke promene.

Kako se leči?

Nema leka za ovaj sindrom, ali može se tretirati, i to na način da ublaži simptome. Na primer, prepisuju se različite kapi za oči i losioni kako bi se nadomestila vlažnost.

U slučaju problema sa zglobovima, prepisuju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Ozbiljni simptomi mogu iziskivati imunosupresivne lekove ili kortikosteroide. Odmaranje i zdrava ishrana mogu pomoći u borbi sa umorom

Postoje li komplikacije?

Moguća komplikacija je povećan rizik od razvijanja limfoma. Ukažite svom doktoru na to jesu li vam limfne žlezde uvećane ili otekle.

Neki od simptoma limfoma jesu:

– noćno znojenje

– groznica

– umor

– neobjašnjiv gubitak težine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar