U trendu

Bolesti organa za disanje

Novi veliki izveštaj Evropskog respiratornog društva (ERS) pokazuje da su bolesti organa za disanje odgovorne za svaki deseti smrtni slučaj širom Evrope. U te bolesti spadaju rak pluća, hronična opstruktivna bolest pluća, infekcije donjeg respiratornog trakta (uključujući pneumoniju) i tuberkuloza.
Broj smrtnih slučajeva usled respiratornih bolesti još je veći ako se uzme u obzir da se pomenuti podaci odnose na samo 28 zemalja članica Evropske unije.
ERS predviđa da će broj smrtnih slučajeva zbog raka pluća i hronično opstruktivnih bolesti pluća rasti u narednim decenijama. Trenutno su ove bolesti odgovorne za oko polovinu smrtnih slučajeva usled respiratornih bolesti.
Pušenje
Među bogatim zemljama Evrope, Belgija i Danska imaju najveću stopu smrtnosti od bolesti respiratornih organa, sa 117 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, zatim slede Irska sa 114 i Velika Britanija sa 112.
U izveštaju se navodi da iako su stope pušenja cigareta u zemljama sa visokom stopom smrtnosti, kao što su Danska i Velika Britanija, znatno opale od 1970. godine, dugoročni efekti višegodišnjeg pušenja danas nastavljaju da se manifestuju kao novi slučajevi raka pluća i hronična opstruktivna bolest pluća.
Procenjuje se da troškovi zbog plućnih bolesti ukupno iznose najmanje 390 milijardi evra godišnje, a da se najmanje polovina ukupnih troškova zbog respiratornih bolesti može pripisati pušenju.
Iz ERS-a navode da je poznato da je pušenje glavni uzrok raka pluća, tako da je od vitalnog značaja da se pruži podrška osobama koje žele da ostave cigarete, kao i da se deca na vreme spreče da im pušenje postane navika.
Članovi ovog društva smatraju da sva pakovanja cigareta treba da budu iste veličine, oblika i dizajna, samo sa slikama koje prikazuju bolesti indukovane duvanom. To može značajno smanjiti atraktivnost cigareta mladim ljudima.
Nepromenjeno stanje
Evropsko respiratorno društvo zaključuje da je danas teret plućnih bolesti u Evropi ostao podjednako veliki kao što je bio na prelazu milenijuma. Prema njihovom mišljenju, ove brojke će verovatno ostati iste i najmanje narednih 20 godina.
„I prevencija i lečenje bolesti pluća moraće da se poboljšaju ako želimo da se njihov uticaj na dugovečnost, kvalitet života pojedinaca i ekonomski problem društva, smanji u Evropi i svetu,“ kaže prof Frančesco Blazi, predsednik ERS-a.
Pored pušenja, uzroci bolesti respiratornih organa su i zagađenost vazduha po gradovima, zagađenost vazduha na radnim mestima, alergijske reakcije i drugo.
Podsećamo da je u našim krajevima i zemljama našeg okruženja broj pušača procentualno veoma veliki i sa tendencijom povećanja, a zagađenost vazduha i radne sredine smanjujemo „slabo i sporo“ tako da je procena da će bolesti organa za disanje (samim tim i smrtnost usled toga) kod nas još dugi niz godina biti procentualno veće nego u razvijenim zemljama Evrope.
Ima li nam pomoći?
Potrebno je mnogo napora da učinimo kao društvo i kao pojedinci da se broj popušenih cigareta po glavi stanovnika znatno smanji a zagađenost vazduha radne i životne sredine dovede na razumnu meru, kako bismo sačuvali zdravlje i živote nas i naše dece.
Rana dijagnoza i rano lečenje bolesti organa za disanje (uključujući i rak pluća) kod nas zaostaju za razvijenim zemljama (i administrativno i tehnički i zbog zastarele dijagnostičke opreme, a naročito zbog loše organizacije i realizacije preventivnih pregleda), što znatno otežava lečenje i izlečenje pacijenata sa bolestima disajnih organa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar