Bolesti srca kod žena

Uprkos činjenici da od bolesti srca svake godine premine barem onoliko žena koliko i muškaraca širom sveta, koronarne bolesti kod žena i dalje su zapostavljene. Obično se smatra da su bolesti srca „rezervisane za muškarce“ i da njima „najviše prete“ rizici od infarkta.
Rezultati novog istraživanja kažu da žene ređe dobijaju preventivne lekove (kao što su statini za snižavanje holesterola) ili savete o životnom stilu od muškaraca koji imaju sličan nivo rizika.
„Koronarna bolest srca u velikoj meri se može sprečiti i zbog toga je neprihvatljivo da više od 30.000 žena svake godine premine zbog koronarne bolesti u Velikoj Britaniji. Potrebno nam je više istraživanja usmerenih ka dijagnostici i lečenju srčanih bolesti kod žena, tako da možemo smanjiti stopu smrtnosti od ove bolesti“, kaže Sajmon Gilespi, izvršni direktor Britanske fondacije za srce.
„Za sada, žene bi trebalo da pokušaju da brinu o svom srcu – da paze na težinu, prestanu sa pušenjem, da imaju dosta fizičkih aktivnosti i zdravu izbalansiranu ishranu“, dodaje on.
Jedinstveni faktori rizika
Autori novog istraživanja kažu da je mnogo studija tokom poslednjih nekoliko godina pokazalo da su koronarne bolesti kod žena bile potcenjene, ali i da se kod njih bolesti mogu razviti na drugačiji način.
Različiti faktori rizika izgleda da drugačije utiču na pol: gojaznost povećava rizik od koronarne bolesti kod žena za 64%, a samo 46% kod muškaraca.
Žene koje su pretrpele infarkt usled koronarne bolesti u mlađem dobu (manje od 50 godina), imaju dva puta veće šanse da preminu od muškaraca u sličnim okolnostima. Među ljudima starijim od 65 godina, žena takođe imaju veće šanse da umru u toku jedne godine nakon srčanog udara (42% u poređenju sa 24% kod muškaraca).
Pored toga, dijabetes povećava rizik kod žena od koronarne bolesti od tri do sedam puta, dok je kod muškaraca rizik veći samo dva do tri puta.
CT skeneri i druge tehnike pokazuju da žene imaju uže koronarne arterije od muškaraca i veću verovatnoću da pate od koronarne bolesti usled mikrovaskularne bolesti, tj. bolesti srca koja utiče na sitne koronarne arterije i oštećuje njihove zidove. Dakle, iako ne izgleda da postoje velike opstrukcije koronarnih arterija, žene pate zbog začepljenja tih manjih kanala.
Ženski fokus
Autori istraživanja zaključuju da je sve više dokaza da žene imaju jedinstvene faktora rizika od kornarnih bolesti, uključujući i one u vezi sa trudnoćom i autoimunim bolestima.
Povećanje broja dokaza pokazuje da su neke strategije lečenja pokazale različitu efikasnost u zavisnosti od pola, zbog čega su potrebna dalja istraživanja.
„Trebalo bi da budemo svesni da koronarna bolest nije samo muška bolest, a mi sa nestrpljenjem očekujemo buduće studije koje će se baviti ispitanjem jedinstvenog prisustva kod žena“, zaključuje se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.