najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bolji kvalitet veštačkih kukova

U nacrtu novih smernica Nacionalnog instituta za zdravlje i negu Velike Britanije, nalaze se i nove smernice o zameni kuka. Nove preporuke uključuju rigoroznije standarde za kvalitet veštačkih kukova, predlažući da bi novi zglobovi trebalo dobro da rade u najmanje 95% slučajeva (umesto dosadašnjih 90%) u periodu dužem od 10 godina.
Zamena kuka ili resurfacija (kada se oštećene površine kosti unutar zgloba kuka uklanjaju i zamenjuju metalnom podlogom), često su potrebne da bi se poboljšala mobilnost i smanjile teške tegobe reumatoidnog artritisa i osteoartritisa u zglobu kuka.
Artritis je široko rasprostranjena bolest i utiče na skoro svaku stotu osobu. Operacija kuka je obično veoma uspešna kada vežbanje, fizikalna terapija ili lekovi više ne deluju.
Međutim, veštački kuk ne može da traje sve dok je nekoj osobi potreban, a to naročito važi za mlađe osoba. Ponekad od upotrebe ili nekih drugih problema sa veštačkim zglobom dolazi do potrebe da se zglob zameni.
Vrste veštačkih kukova
Koji tip proteze će neki pacijent dobiti – zavisi od različitih faktora, kao što su uzrast i osnovna fiziologija kuka, kao i izbor hirurga i njegovo iskustvo u vezi sa korišćenjem određene vrste proteze.
U savremenoj medicini, u većini slučajeva, kod zamene kuka, koriste se uglavnom metalni i plastični zglobovi.
Postojala je nada da će svi metalni zglobovi trajati duže. Međutim, u junu 2012. godine Regulatorna agencija za zdravstvo i lekove Velike Britanije izdala je upozorenje u vezi sa metalnim zglobovima. Pojedini lekari su prijavili da se dešava da mali fragmenti nošenog metala izlaze iz zglobova i oštećuju obližnje kosti i tkiva. U nekim slučajevima fragmenti metala prodiru u krv, što može izazvati upalu, pa čak i trovanje.
Pacijenti kojima je ugrađen metalni kuk trebalo bi da proveravaju svoje zdravlje i stanje kukova najmanje jednom godišnje. Preporučuje se i da se jednom godišnje testira krv kako bi se proverilo da veštački zglob ne stvara probleme.
Ovo su smernice iz Velike Britanije i ne bi bilo loše da se i kod nas koriste kako bi se pri operacijama koristili pre svega kvalitetni veštački kukovi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike