Bord odlučio: Srbija članica Eurotransplanta

Bord Eurotransplanta odlučio je večeras da primi Srbiju u tu organizaciju, što znači da pacijenti koji čekaju transplantaciju mogu brže dobiti organ, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor o članstvu biće potpisan na godinu dana, a u međuvremenu Srbija će morati da ispuni određene zahteve.

Članstvo u Eurotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije predvođen ministrom Zlatiborom Lonačarem predstavio je danas Bordu Eurotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.

U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji odnovljena 2010. godine i da je do danas urađeno 720 transplantacija bubrega, 35 transplantacija jetre, 30 srca.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji organa i tkiva, koja treba ove godine da bude usvojen, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica da daje posledenju reč, da daje saglasnost.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Eurotransplantu potrebno je deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika.

Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to pet do sedam na milion stanovnika.

Srbija je u tome skoro uspela 2013. godine kada je imala skoro šest donora na milion stanovnika a to se postiglo, između ostalog, i zato sto su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

Ove godinu u budžetu je ponovo predviđeno 35 miliona dinara za tu namenu, a osim toga timovi će biti pojačani novim, mladim lekarima, biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol centar za transplantacije i biće određeni nacionalni koordinatori za transplantacije koji će dežurati 24 sata.

Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine Eutrotransplant na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

Eurotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.