Broj dece sa ekcemom u porastu

Sve je više dece sa dijagnostikovanim alergijskim stanjem kože – ekcemom, mada simptomi uglavnom mogu biti olakšani uz pomoć već dostupnih tretmana.

Ekcem je hronično stanje koje obično počinje u detinjstvu: delovi kože postaju suvi, upaljeni, crveni i često intenzivno svrbe.

Na osnovu ankete Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, broj ekcema kod dece mlađe od 18 godina povećan je u periodu između 2000. i 2010. godine sa 7% na 13%.

„Veća svest o ekcemu i više dijagnoza verovatno su deo zabeleženog povećanja slučajeva. Međutim, i učestalost ekcema raste“, kaže Ana Brukner, jedan od autora izveštaja i direktor pedijatrijske dermatologije u dečijoj bolnici Kolorado. Ona navodi da je problem u tome što ima puno dece sa ekcemom, a tako malo pedijatrijskih dermatologa. Zbog toga bi svi pedijatri trebalo da budu dobro informisani o ovom kožnom problemu.

„Veoma je bitno da se problemi sa ekcemom dovedu pod kontrolu. Svrab može ozbiljno da ugrozi učinak dece u školi ili utiče na količinu sna. Deca sa lako uočljivim osipom mogu imati i emotivne posledice, jer mogu biti zadirkivana ili zlostavljana. Tinejdžeri zbog toga mogu postati depresivni, pa je važno da roditelji toga budu svesni“, kaže dr Ana Duart, direktor pedijatrijske dermatologije na Majami dečjoj klinici.

Osim lekova, uobičajena nega kože veoma je bitna za ublažavanje simptoma ekcema. Nega uključuje korišćenje mlake vode, blagih sredstava za čišćenje bez boja i mirisa i sredstva za hidrataciju, a poželjno je i korišćenje masti sa malo ili nimalo vode, kao što je vazelin.

Ipak, najbolje je koristiti sredstvo za hidrataciju koje dete može da toleriše. Ako masti ne odgovaraju, kreme su sledeća najbolja opcija, a zatim losioni koji sadrže najviše vode.

Neka deca mogu imati koristi i od dodatnih tretmana, kao što su oralni antihistaminici, koji kontrolišu svrab i mogu da pomognu deci da mirno spavaju tokom noći.

Još jedna potencijalna posledica ekcema jeste infekcija kože. Deci koja su tome sklona možda će biti potrebni topikalni ili oralni antibiotici. U nekim slučajevima, kupka sa razblaženom varikinom može pomoći da se smanji količina bakterija na koži. Ovakva kupka sadrži malu količinu varinike, odnosno ne više od 1/2 šolje sredstva od 6% koje se dodaje u punu kadu (oko 150 litara vode), navodi se u izveštaju. Iznos izbeljivača treba smanjiti za manje kade (manje količine vode).

U najvećem broju slučajeva, decu sa ekcemom ne treba voditi lekaru specijalisti, međutim, ako je stanje ozbiljno ili nije adekvatno kontrolisano, verovatno je vreme da dete poseti dermatologa.

Veliki broj dece i kod nas ima neke vrste ekcema, pa navedeni saveti mogu koristiti i roditeljima u našim krajevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.