U trendu

Čaj od kestena: Lako se pravi, a jedna grupa ljudi bi obavezno trebalo da ga pije

Tokom jeseni bilo bi dobro da iskoristimo što više voća koje nam ova sezona daje. Kesteni se uvek vezuju za jesen, a za mnoge su upravo oni asocijacija na hladnije dane koji najavljuju zimu. Od ovog voća se mogu praviti kesten pire, kolači od kestena, med od kestena, čaj od kestena.

Iako je možda malo manje poznat, čaj od kestena zapravo ima brojne prednosti za naše zdravlje, prenosi N1.info.hr.

Razlika između pitomog i divljeg kestena

U našim šumskim predelima možete naći divlji kesten i pitomi kesten. Ove vrste kestena pripadaju različitim porodicama i zaista su slične samo po voću.

Pitomi kesten je jestiv i lekovit i može se koristiti za pripremu pirea, kestenovog brašna, kolača i dr.

Divlji kesten može da se koristi za pravljenje lekovitih preparata, ali se ne može jesti. Divlji kesten je više dekorativne svrhe, ali je prilično lekovit. Kod ove biljke mogu se koristiti svi delovi biljke – pupoljci, listovi, kora, cvetovi i koreni.

Skoro svi delovi ove biljke su lekoviti zahvaljujući escinu. Escin je mešavina saponina koji se nalazi u smeđoj ovojnici ploda i u drugim delovima biljke, ali u manjim količinama.

Osim escina, koji se koristi kao supstanca u lečenju proširenih vena, otoka nogu i grčeva, ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonoide i masne kiseline. Ovo samo podržava njegova lekovita svojstva.

Escin je najznačajniji po svom pozitivnom delovanju na vene i kapilare i često se može naći u obliku krema ili gela. Osim toga, upravo od divljeg kestena se pravi čaj od kestena, upravo zbog svih njegovih lekovitih svojstava.

Lekovita svojstva čaja od kestena

Čaj od divljeg kestena se često koristi u tradicionalnoj medicini i homeopatiji, iako nema dovoljno čvrstih naučnih dokaza koji bi potvrdili njegova lekovita svojstva.

Međutim, sastav kestena potvrđuje da takav čaj može pomoći kod određenih stanja. Pored escina, sadrži i tanine, flavonoide, šećer, ulja i vitamine.

Ovo su samo neka od lekovitih svojstava čaja od kestena:

– smanjuje bol u proširenim venama

– smanjuje oticanje kože

– ima antioksidativna svojstva

– ima antiinflamatorna svojstva

– pomaže u smanjenju edema na koži

– pomaže u smanjenju upale

– smanjuje kašalj i temperaturu

– utiče na smirenje creva

Takođe, u nastavku predstavljamo 5 problema sa kojima vam može posebno pomoći čaj od kestena.

1. Smanjuje simptome hronične venske bolesti

Problemi sa venama se javljaju kod oko 40% celokupne populacije starije od 30 godina.

Hronična venska bolest ima teže simptome kao što su vidljive proširene vene, oticanje nogu, promene na koži na potkolenicama, čak i otvorene rane na potkolenicama.

Pored toga, postoji osećaj težine u nogama, osećaj pečenja i peckanja, bolovi i grčevi.

Čaj od kestena može pomoći u smanjenju simptoma, posebno uz upotrebu kompresijskih čarapa. Razlog za to je antiinflamatorno svojstvo escina i sposobnost ove supstance da pozitivno utiče na zidove vena i kapilara.

Istraživanja su pokazala da dnevne doze divljeg kestena mogu pozitivno uticati na smanjenje simptoma kao što su bol u nogama, otok i svrab zbog proširenih vena.

„Uzimam divlji kesten za proširene vene (300 mg ujutro i uveče). Izuzetno je efikasan u smanjenju bolova i osećaja težine u listovima. Nedavno mi je ponestalo i za nedelju dana sam primetio da mi se vraća bol u listovima. Moram da ga uzimam sa hranom, inače mi je jako mučno“, ostavio je recenziju za tablete divljeg kestena jedan od korisnika medicinskog portala.

2. Ima opšta antiinflamatorna svojstva

Čaj od kestena može pomoći u smanjenju upale zbog visokog nivoa escina. Dokazano je da ova supstanca ima sposobnost da smanji upale povezane sa povredama, venskim problemima i otokom.

Takođe postoje dokazi da čaj od kestena, ili escin, može pomoći u smanjenju upale i otoka nakon traume, operacija i sportskih povreda. Često se koristi za smanjenje bolova tokom menstruacije.

„Ovo uzimam samo nekoliko dana. Mislim da sam imao varijantu venske insuficijencije izazvane kovidom. Tokom poslednjih 20 meseci pogoršalo se i lekari su bili zbunjeni. Odustao sam i odlučio da probam ekstrakt divljeg kestena. Taj dan je otok nestao, a bolovi su znatno manji“, kaže jedan od korisnika.

3. Pomaže kod hemoroida

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u donjem delu rektuma, u i oko anusa, i slični su proširenim venama na nogama. Mogu se pojaviti bez obzira na pol, a najčešće su kod trudnica zbog pritiska deteta na to mesto tokom porođaja i hormonalnih promena koje izazivaju proširenje krvnih sudova.

Čaj od kestena podjednako dobro deluje na hemoroide kao i na proširene vene. Smanjuje zapaljenje tog dela kože, ali i samih vena, koje zapravo otiču u predelu oko anusa.

4. Pomaže kod bakterijske upale

Seme divljeg kestena pokazalo je odličnu antibakterijsku aktivnost protiv bakterija Staphilococcus aureus, Escherichia coli i Streptococcus mutans. Antibakterijska aktivnost je bila posebno jaka protiv E. coli, koja je gram-negativna bakterija.

5. Usporava starenje kože

Divlji kesten koji se može koristiti za pravljenje čaja od kestena ima antioksidativna svojstva. To znači da pomaže da se oslobodimo slobodnih radikala u našem telu, koji su jedan od krivaca za brzo starenje kože i uništavanje zdravih ćelija.

Zbog toga divlji kesten pomaže u smanjenju tamnih fleka na koži, podstiče stvaranje blistave kože i usporava starenje kože.

Recept za lekoviti čaj od kestena

Čaj od lekovitog kestena može se napraviti od više različitih delova ove biljke. Divlji kesten ne treba uzimati oralno u velikim količinama. Zbog toga se priprema kao čaj ili uzima kao ekstrakt u malim količinama. Neželjeni efekti čaja od kestena usled predoziranja mogu biti povraćanje, širenje zenica i gubitak svesti.

Iako se koristi naziv čaj od kestena, možda bi termin „priprema od kestena” bio prikladniji jer se može napraviti od listova, cvetova, korena, kore i ploda.

Da biste napravili čaj od kestena, biće vam potrebno:

– seckana kora divljeg kestena

– ekstrakt kore divljeg kestena

– suvo cveće ili lišće divljeg kestena

Recept za čaj od kore kestena

Kašiku iseckane kore divljeg kestena preliti sa 2 dcl vode. Voda ne mora biti topla. Ostavite tečnost da se namače 12 sati, a zatim je pažljivo procenite.

Ako želite odmah da konzumirate čaj od kestena, kašiku iseckane kore prelijte vrelom vodom i poklopite. Ostavite tako oko sat vremena pa popijte.

Ne piti celu šolju odjednom, jer se čaj od kestena pije na gutljaje i ne više od dve šolje dnevno.

Recept za čaj od listova kestena

Za pripremu jedne šoljice čaja od listova kestena potrebna vam je oko jedna supena kašika suvog lišća i/ili suvog cveća. Reč je o jednom gramu suve materije.

Isto preliti sa 2 dcl ključale vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta i procedite. Pijte u gutljajima tokom dana da biste smanjili kašalj. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar