U trendu

Ćelavost i bolesti srca

Opadanje kose i neki drugi znaci starenja mogu biti daleko više od kozmetičkih problema – to mogu biti znaci lošeg zdravlja srca.
Danski istraživači su otkrili da ljudi sa četiri znaka starenja – zalisci, ćelavost na vrhu glave, nabori ušne školjke i žute masne naslage oko očnih kapaka – imaju 57% veće šanse za srčani udar i 39% veće šanse da obole od bolesti srca tokom perioda od 35 godina.
Dva uobičajena znaka starenja – seda kosa i bore – nisu povezani sa povećanim srčanim rizicima.
"Naše istrživanje ne pokazuje da znaci starenja mogu da izazovu bolesti srca ili obrnuto, već da ako izgledate starije za svoje godine, to može predstavljati znak lošeg zdravlja srca", kaže istraživač Ana Tibjarg-Hansen, profesor biohemije na Univerzitetu u Kopenhagenu.
Ona dodaje da rezultati istraživanja treba da predstavljaju podsetnik lekarima da obrate više pažnje na svoje pacijente. "Ponekad smo mi lekari toliko zauzeti postavljanjem aparata za merenje krvnog pritiska i sličnim stvarima da zaboravimo da obratimo pažnju na fizički izgled pacijenata. Primetila sam da osobe koje su imale operaciju srca izgledaju starije za svoje godine", kaže ona.
Detalji istraživanja
U istraživanju je učestvovalo oko 11.000 muškaraca i žena koji su u periodu od 1976. do 1978. godine imali 40 ili više godina. Njima je ocenjivana količina sede kose, izraženost bora, tip i stepen ćelavosti i prisustvo nabora ušnih školjki i naslaga na očnim kapcima.
Od ukupnog broja, 7537 osoba je imalo pomeranje kose na zaliscima, 3938 je bilo ćelavo na temenu glave, 3405 je imalo nabore ušne školjke i 678 osoba je imalo masne naslage na očnim kapcima. Tokom narednih 35 godina od ispitanika: kod 3401 pojavile su se bolesti srca, a 1708 njih imalo je srčani udar. Ovi znaci su predvideli srčani udar i bolesti srca nezavisno od ostalih poznatih faktora rizika, uključujući, pol, starost, porodičnu istoriju bolesti i drugo…
Masne naslage oko oka bile su najjači pojedinačni faktor srčanog udara kod muškaraca i žena, gde je rizik bio povećan za 35%. Kod muškaraca je povlačenje kose kod slepoočnica bilo povezano sa 40% uvećanim rizikom.
Rizik od srčanog udara i srčanih oboljenja rastao je sa svakim dodatnim znakom starenja u svim starosnim grupama i kod muškaraca i kod žena. Najveći rizik kod osoba u sedamdesetim godinama iznosio je 40% sa tri ili četiri znaka starenja.
Ovo su preliminarni rezultati istraživanja i još se proveravaju kako bi dobili naučnu potvrdu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.