U trendu

Često vas boli stomak? Postoji 5 ozbiljnih stanja koja bi mogla da budu razlog

Svakoga ponekad boli stomak, a najčešće se radi o posledici prejedanja ili pogrešnog odabira namirnica, ali ponekad u pitanju mogu biti simptomi neke ozbiljne bolesti i potrebno je o njima razgovarati s lekarom.

1. Gastritis

Gastritis je upala želudačne sluzokože koja može imati mnogobrojne uzroke. Može biti rezultat bakterije Helicobacter pylori, stresa, ishrane, pojačanog lučenja želudačne kiseline, lekova i alkohola. Kod gastritisa se javljaju bolovi u gornjem delu stomaka, brzi osećaj sitosti i nadutost. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje kao i tamnija stolica. Kod osoba kod kojih je gastritis uzrokovala bakterija (H.pylori) često nemaju nikakvih simptoma osim blage dispepsije (tegobe s probavom). Za prevenciju gastritisa su bitne pravilne prehrambene navike i uredan stil života. Danas se gastritis u većini slučajeva uspešno leči jer su poznati uzroci nastanka te je poznato kako se na njih deluje.

2. Peptički ulkus

Peptički ulkus (čir) otvorena je upala ili povreda zaštitnog sloja i sluzokože na želucu, dvanaestopalačnom crevu (duodenumu) ili jednjaku. Ulkus nastaje pod delovanjem hlorovodonične kiseline želuca i enzima pepsina, kada postoji oštećenje zaštitnog sloja na sluzokoži navedenih probavnih organa. Uzrokovati ga mogu pušenje, alkohol, kofein ali i velike količine stresa.

Jedan od najčešćih simptoma peptičkog ulkusa je ravnomerni i tup bol, koja povremeno prestaje, nakon nekog vremena se ponovo pojavljuje. Najintenzivnija je u zadnjoj fazi probave, kad je koncentracija želudačne kiseline najveća, tj. 2-3 sata nakon obroka, ali se javlja i kod praznog želuca, ako je nečim potaknuto izlučivanje želudačne kiseline (npr. glađu). U ostale simptome možemo ubrojiti uglavnom one koji su posledica usporene probave: nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje.

3. Želudačna viroza

„Naziv „želudačna viroza“ navodi na pomisao da se radi o virusnoj upali isključivo želudačne sluzokože. Međutim, radi se u osnovi o upali sluzokože želuca i tankoga creva virusnog uzroka. Dakle, govorimo o gastroenteritisu koji karakterišu bolovi i grčevima u stomaku, povraćanje i vodenasti proljev i temperatura. Taj gastroenteritis može nastati i kod dece i kod odraslih“, objasnio je prof. dr. sc. Roland Pulanić, gastroenterolog i hepatolog. Virusi ulaze u probavni sistem direktno vodom, hranom ili ako osobe dele isti pribor za jelo, a prenos je moguć i bliskim osobnim kontaktom. U slučaju „želudačne viroze“ važno je nadoknaditi tečnosti elektrolite koji se gube prolivom. U tom je pravcu i usmerena ishrana. Deci i odraslima treba davati običnu vodu, nezašećereni čaj, supu ili napitke bogate elektrolitima i to male količine, oko 2 dcl svakih 30-60 minuta, a starijima svakih petnaestak minuta. Probiotici i jogurt mogu skratiti trajanje bolesti i smanjiti proliv, prenosi Ordinacija.hr,

4. Sindrom iritabilnog creva

U pitanju je hronično stanje u probavnom traktu koje karakterišu bolovi u stomaku i poremećaji u ritmu stolice, posebno izraženi u periodima stresa. Sindrom iritabilnog creva često prati intolerancija na određenu hranu pa se i alergija smatra jednim od mogućih uzroka. Osoba kao simptom navodi bolove u stomaku, najčešće grčevite, „šetajuće“ i promenjivog intenziteta. Uz bolove se primećuje i promena ritma stolice (proliv, zatvor ili smena proliva i zatvora) su neki od glavnih simptoma. Pravilna ishrana uz dovoljan unos tečnosti i fizičku aktivnost mogu sprečiti pojavu iritabilnog kolona. Osobe koje su izložene stresu i kao posledicu toga imaju probavne poteškoće, pažnju treba da usmere na zdravi stil života i tehnike kojima bi intenzitet stresa i njegove posledice na zdravlje probavnog sistema sveli na minimum. Terapija je individualna, obično dugotrajna i složena: dijeta, psihološka potpora i lekovi.

5. Trovanje hranom

Bakterije, virusi i paraziti mogu uzrokovati bol u stomaku. Može se javiti proliv, mučnina i povraćanje. Može do njega doći ako se hranom ne rukuje pravilno. Stanje će se često popraviti samo od sebe, ali posetite doktora ako ste dehidrirali ili ako primetite krv u stolici  ili ako imate proliv koji je ozbiljan i koji traje više od 3 dana. Javite se lekaru ako imate ikakve simptome trovanja hranom uz ostale zdravstvene probleme i slab imunološki sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.