U trendu

Četiri načina da smanjite pritisak bez lekova

Kako od visokog pritiska sve kreće, švedski kardiolog Mats Haldin otkrio je četiri načina za njegovo smanjenje bez ijednog leka. Kako i sam navodi, reagujte na vreme, ne čekajte na pogoršanje stanja. Problemi do kojih hipertenzija najčešće dovodi su moždani udar, infarkt, srčane insuficijencije, pa i demencija.

Kardiolog ističe da su alarmantne granice kada je gornji pritisak između 140 i 160, a donji blizu 100. Tada je već neophodno preduzeti nešto. Objašnjava kako se u ovoj fazi pritisak može dovesti u normalu bez medikamenata, ukoliko budemo disciplinovani i poštujemo sledeća četiri koraka:

Šetnja

Prema rečima lekara, polusatna šetnja jednom dnevno može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije. Dr. Mats, takođe, savetuje ljudima koji imaju problema s pritiskom da ne izbegavaju stepenice, već da ih koriste kad god mogu.

Dovoljno sati sna

Lekar preporučuje najmanje sedam sati sna dnevno, kao i da se ne koristi telefon barem pola sata pre odlaska u krevet, prenosi Avaz.

Izbalansirana ishrana

Ishrana bi trebalo da bude izbalansirana tako da vas nikako ne goji, jer višak kilograma direktno utječe na povećanje pritiska. Dr. Haldin ima nekoliko preporuka kada je u pitanju hrana, ali i konzumiranje alkohola i cigareta:

– uvesti kontrolu veličine porcije

– odreći se cigareta i preterane upotrebe alkohola

– smanjiti unos soli

– smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane prerađevine od mesa

– kontrolisati unos namirnica bogatih zasićenim mastima

– odabrati mediteransku ishranu – jesti jela spremana na maslinovom ulju, mahuranke, ribu, povrće i voće

Smanjite stres

Ističe da je od presudnog značaja da radite na redukciji stresa, posebno kako biste održali zdravlje krvnih sudova i srca.

Ponekad bi trebalo da isključite telefon, računar i TV da biste izbegli nepotrebne brige, zaključuje lekar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar