U trendu

Četiri razloga da večeras pod jastuk stavite čen belog luka

Beli luk je oduvek poznat kao izuzetno cenjena namirnica. Mnogi mu pripisuju brojne zdravstvene koristi, pa rado ignorišu njegov pomalo neprijatan miris i ukus.

Ai, da li ste znali da neki ljudi redovno drže beli luk ispod jastuka? Zanima vas zašto to rade?

Sajt BrightSide izdvojio neke od stvari koje bi, navodno, mogle da vam se dogode ako noću počnete da ovu čarobnu biljku stavljate pod jastuk:

Pomaže da se rešite začepljenog nosa

Vaš začepljeni nos mogao bi da nađe olakšanje u intenzivnoj aromi belog luka. To je uglavnom zato što beli luk sadrži snažan antibiotik zvan alicin, koji polako isparava iz njega i bori se protiv klica i infekcija. Alicin iz belog luka vam pomaže u pročišćavanju disajnog sistema tako što otapa sluz.

Jača vaš imuni sistem

Beli luk ima sposobnost uništavanja svih vrsta loših bakterija jer ima neverovatno snažna antibakterijska svojstva. Alicin blokira dve grupe fermenata koji omogućavaju napredovanju zaraznih bakterija u ljudskom telu. Ako stavljanje belog luka ispod jastuka postane vaša uobičajena praksa, verovatno ćete primetiti osećaj budnosti ujutro, ali i da ste ređe bolesni.

Može odbiti dosadne insekte

Ako ste se ikad probudili zbog višestrukih uboda komaraca, beli luk je definitivno ono što vam treba. On je toksičan za insekte, posebno komarce, i oni su toga svesni. Zato se ovi mali dosadni insekti drže podalje od mirisa belog luka.

Može vam pomoći da bolje spavate

Beli luk je bogat vitaminom B1, za koji je poznato da pomaže u borbi protiv lošeg sna. Uz to, u belom luku ima i puno vitamina B6, koji značajno pojačava lučenje melatonina. Ova sjajna biljka pozitivno utiče na vaš nervni sistem, i na kraju, može vas umiriti i opustiti vam um.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar