U trendu

Čisti jetru i bubrege, pomaže kod nesanice i visokog krvnog pritiska, morate ga probati

„Opasna“, kopriva je lekovita jer svi njeni delovi su blagotvorni i hranljivi, pre svega koren, ali i ostali delovi biljke. Listovi se takođe dosta koriste, ali uglavnom sveži, poput spanaća.

Kako prenosi B92, tradicionalno, kopriva se koristi za bolesti mokraćnih organa, za prečišćavanje krvi, za anemiju, probleme sa varenjem, otežano disanje i astmu, za reumatske tegobe, za snižavanje krvnog pritiska, kamen u bubregu, nesanicu, ginekološke tegobe, zdravlje jetre i pankreasa. Pomaže u snižavanju glukoze u krvi, diuretik je, a može pomoći i kod polenske groznice.

Dobra je za pritisak

Kopriva je narodni lek za snižavanje visokog krvnog pritiska, a istraživanja na životinjama potvrđuju ovaj efekat. Koji je višestruk: kopriva podstiče proizvodnju azot-oksida, a ovo jedinjenje opušta mišiće krvnih sudova koji se tako šire. Štaviše, neki sastojci blokiraju kalcijumove kanale, što opušta srce i smanjuje snagu kontrakcija. Istovremeno, kopriva povećava antioksidativnu zaštitu organizma.

Čaj od koprive

Tri kašike koprive preliti sa litrom vrele vode, poklopiti i ostaviti 5 minuta; procediti i tokom dana možete popiti 2 litra čaja. Ako vam nije ukusan slobodno dodajte malo šećera. Ono o čemu je važno da vodimo računa je da kada ga podgrevamo, vodimi računa da ga ne pregrejemo, jer tada gubi lekovita svojstva.

VAŽNO

Neželjenih efekata koprive gotovo da nema, ali u retkim slučajevima kontakt sa njom može izazvati opasnu alergijsku reakciju. Trudnice ne bi trebalo da ga uzimaju jer kopriva može da izazove grčeve materice, što povećava rizik od pobačaja. Konsultujte se sa svojim lekarom ako želite da uzimate koprivu dok uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi, antidijabetičke, antihipertenzivne ili diuretičke lekove. Kopriva može, na primer, da pojača efekat diuretika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar