U trendu

Čudan ukus u ustima može biti vrlo loš znak: Evo šta sve može biti uzrok neprijatne pojave

Loš ukus u ustima može biti simptom različitih stanja, od bezopasnih do ozbiljnih. Bilo da se radi o gorčini, kiselosti, metalnom ili slatkom ukusu, mogući uzroci su različiti.

Zbog toga je važno pažljivo razmotriti nedavnu ishranu, opšte zdravlje, pa čak i porodičnu medicinsku istoriju.

Mogući uzroci i rešenja

Dijabetes: Ako telo ima problema sa regulacijom šećera u krvi, može se pojaviti neobičan slatki ukus u ustima. Smanjena apsorpcija cinka, uzrokovana dijabetesom, može izazvati gorak osećaj.

Stres i anksioznost: Visok nivo stresa može uzrokovati smanjenu proizvodnju pljuvačke, što dovodi do suvih usta i neobičnog ukusa. Pljuvačka je važna za zdravlje usne duplje i borbu protiv bakterija.

Oralna higijena: Nedostatak odgovarajuće oralne higijene može da podstakne rast štetnih bakterija u ustima, što može da dovede do čudnog ukusa i potencijalnih problema sa zubima i desnima.

Trudnoća: Metalni ukus u ustima često je povezan sa trudnoćom zbog hormonalnih promena koje utiču na čula. Ove promene obično prolaze u trećem tromesečju trudnoće.

Nedostatak cinka: Nedostatak cinka može izazvati neobičan ukus u ustima, jer cink utiče na pupoljke ukusa. Promene u ishrani mogu pomoći u poboljšanju nivoa cinka.

Grip ili prehlada: gorak ukus na jeziku tokom gripa ili prehlade je normalna reakcija imunog sistema, koji proizvodi proteine za borbu protiv infekcije.

Neželjeni efekti lekova: Razni lekovi, kao što su antibiotici, antiinflamatori ili agensi za lečenje hipertenzije, mogu izazvati različite ukuse u ustima kao neželjeni efekat. Ovi efekti obično nestaju nakon završetka terapije, prenosi Klik.hr.

Važno je napomenuti da, ako se neobičan ukus u ustima nastavi ili pogorša, preporučuje se konsultacija s medicinskim stručnjakom radi dijagnostike i odgovarajućeg lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)