U trendu

Čudesna biljka: 1 kašičica dnevno reguliše hormone, popravlja raspoloženje

Čudesna biljka za regulisanje hormona, raspoloženja i opšeg zdravlja…

Priroda nam daruje bezbroj darobva, a jedno od njih je i čuvena peruanskamaka.
Peruanska maka, zlatna maka ili maka je krtolasta biljka koja raste na andskim visoravnima, a svojim izgledom podseća na rotkvicu.

Prema brojnim studijama, ova prah od ove biljke koji se koristi u ishrani ili kao prirodni supelement, ima brojne dobrobiti po zdravlje. Zbog toga se maka naziva i „peruansko čudo.“

Ova divlja biljka raste u mnogim dvorištima, a u Egiptu su je koristili kao moćan lek: smanjuje rizik od karcinoma, puna je vitamina i čuva zdravlje mozga i srca

U ishrani su je koristile i stare civilizacije Anda, a najviše je bila zastupljena u ishranima Inka. Verovalo se da je ovu biljku stvorila boginja Inka Pačamama, majka zemlje.

Maka u svom sastavu sadrži karbohidrate, proteine, vlakna i samo 2% masnoća od celog sastava. Veoma je bogata esencijalnimaminokiselinama, sadrži vitamine B grupe, C i A, a od minerala bogata je kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom i gvožđem.

Zbog svog izuzetno zdravog sastava u koji su uključena i četiri alkaloida pod imenom makaidi i makaeni, ova biljka je jedna od najzdravijih adaptogena.

Najčešće se u lekovite svrhe koristi maka u prahu, različitih boja ( (žuta, crvena, crna). Kao adaptogena biljka, maka jača otpornost organizma na stres, ali je sjajan prirodni saveznik u regulisanju hormona i ublažavanju tegova u PMS-u i menopauzi.

Zašto uvek treba da imate lavandu u kući: magična i lekovita biljka protiv bolesti i nervoze

Maka deluje pozitivno na očuvanje zdravlja endokrinog sistema. Podiže energiju, pozitivno utiče na raspoloženje i smanjuje nrizik od nervoze nastale usled hormonskih promena.

Zlatna maka u prahu najčešće se konzumira jednom dnevno, 2 do 3 g, odnosno jedna ravna kašičica. U dogovoru sa stručnjakom, doza make se može prilagođavati potrebama vašeg organizma. Maku u prahu možete dodavati i smutije i ceđene sokove.

Maku bi trebalo izbegavati u trudnoći, tokom dojenja, ako imate određene bolesti jetre, žuči ili patite od visokog krvnog pritiska.

Napomena: Pre uzimanja make u lekovite svrhe, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar